Plastic weggooi verpakking maakt bij Eetcafé Parkstraat plaats voor afbreekbaar.
Plastic weggooi verpakking maakt bij Eetcafé Parkstraat plaats voor afbreekbaar. Foto: Gerard Timmerman

Duurzaam: Afbreekbare patatbakjes en wc-papier van olifantengras

Afbreekbare patatbakjes van suikerriet en stro, rietjes van bamboe en toiletpapier gemaakt van olifantengras. Texelse horeca-ondernemers zijn volop bezig met het maken van een duurzaamheidslag. Goed voor het milieu, al verloopt de omschakeling niet zonder slag of stoot.

Ballonnenstokjes, plastic borden, rietjes, bekertjes gemaakt van plastic, het wordt allemaal verboden. Als het aan de Europese Commissie ligt, die ook plastic wattenstaafjes, snoepwikkels, roerstaafjes en bestek van plastic in de ban wil doen.

Zover is het nog niet, maar bij eetcafé Parkstraat is de toekomst al begonnen. Geen zakjes, patatbakjes, bekers en ander wegwerpmateriaal van plastic meer, maar alles afbreekbaar. Het oog wil ook wat, daarom heeft de familie Stolk zelf meegedacht over de vorm van bijvoorbeeld de patatbakjes, gemaakt van suikerriet en stro. Aan het afhaalloket worden de patat, frikandellen en andere snacks niet meer meegegeven in een plastic zak, maar bijvoorbeeld in een doos van afbreekbaar en duurzaam materiaal. "We zitten hier op een prachtig eiland, hiermee dragen we bij aan een mooie uitstraling. Naar onze gasten, maar ook goed voor het milieu", vertelt Jolanda Stolk.

Ze betrekken hun verpakkingsproducten bij Ben Bouhof, leverancier van onder meer disposable aan de horeca. "Texel loopt best wel voorop, mijn voorbeeldbedrijven zitten op het eiland. Veel ondernemers werken duurzamer dan op het vasteland. Steeds meer horecazaken doen het plastic de deur uit en ook als leverancier zijn we volop bezig met het maken van een duurzaamheidsslag. Het grootste probleem zit bij de fabrikant. Patatbakjes, etc. komen vooral uit Azië. De fabrieken daar kunnen de vraag niet aan. We hebben daarom bijvoorbeeld ook zelf een lunchbox ontwikkeld, die we in Nederland laten maken. Van suikerriet en stro. De suiker wordt uit het product gehaald, de vezels blijven over. In combinatie honderd procent afbreekbaar, gewoon te recyclen. Ik heb net een trailer rietjes van bamboe besteld."

Andere ontwikkeling is de productie van duurzaam toiletpapier. "Het is toch te gek dat een boom gekapt wordt voor iets dat je maar vijf seconden in je handen hebt. Liefst gebruiken we gerecycled papier. Maar aan oude kranten, etc. wordt in Azië heel hard getrokken. Daarom laat onze fabrikant het nu maken van olifantengras. Bij De Waal staat ook zo'n perceel. Onze producent, die zijn fabriek laat draaien op windenergie, laat het in Zeeland telen. Ik verkoop het bijvoorbeeld aan de strandbedrijven op paal 17, paal 15 en paal 28.