Jef Schuur en Nadine Mögling met voorzitter Johan Creytens en directeur Äsa Wetterwald van Relais & Chateaux.
Jef Schuur en Nadine Mögling met voorzitter Johan Creytens en directeur Äsa Wetterwald van Relais & Chateaux. Foto: Gerard Timmerman

Bij Jef verstaat "kunst van het goede leven"

Je vindt ze in de Napa Valley-wijngaarden en de Franse Provence tot de stranden van de Indische Oceaan. Hotels en restaurants van Relais & Châteaux, die "de kunst van het goede leven" tot motto hebben verheven. Texel zit nu ook in dat rijtje. Maandag werd Bij Jef in Den Hoorn als lid geïnaugureerd.

De (inter)nationale waardering van de culinaire verwennerij blijft groeien. Relais & Châteaux, opgericht in 1954, is een vereniging van meer dan 560 monumentale hotels en restaurants in 60 verschillende landen die worden beheerd door onafhankelijke herbergiers, chefs en eigenaren die een passie delen voor hun bedrijf en een verlangen naar authenticiteit in hun relaties met hun klanten.

Leden van Relais & Châteaux hebben een drang om de rijkdom en diversiteit van de wereldkeuken en tradities van gastvrijheid te beschermen en te promoten. Ze zetten zich in voor het behoud van het lokale erfgoed en het milieu, zoals vervat in het Manifest dat in 2014 aan de UNESCO werd gepresenteerd. Een lijst van in totaal twintig ambities, zoals: "Overal ter wereld bijdragen aan het ontwikkelen van een smaakcultuur en goede eetgewoonten bij jongeren" en "deel uitmaken van het culturele erfgoed van een regio om dit immateriële erfgoed van de mensheid, de zogenaamde "tiende kunst" te helpen overdragen en verrijken".

De inauguratie van Bij Jef werd bijgewoond door bestuur en directie van Relais & Chateaux. Onder wie, voor Relais & Chateaux de directeur Services Benelux en Noord-Europa. "Onze leden zijn allemaal persoonlijkheden met zeer getalenteerde chefs, werken met traditionele recepten en hebben de lokale gemeenschap en duurzaamheid hoog in het vaandel.

Johan Creytens, voorzitter van de Benelux en Scandinavië: "Bij ons eerste bezoek voelden we direct de wederzijdse verbinding. We zijn enorm verheugd jullie erbij te hebben. Het begint al met de overtocht op de veerboot, hier de prachtige glimlach van gastvrouw Nadine en wat Jef verwezenlijkt in het bord, daar zijn gewoon geen woorden voor."

De inauguratie is een nieuwe kroon op het werk van Nadine Mögling, Jef Schuur en hun medewerkers. Aan de muur een indrukwekkende lijst oorkondes en ander eerbetoon. Zoals het Certificaat SVH Meesterkok, de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlands horeca, de felbegeerde medaille die Jef twee jaar geleden kreeg omgehangen. Daarnaast het al even prestigieuze predikaat SVH Meestergastheer dat Nadine een jaar eerder werd toegekend. Uit 2011 alweer de uitverkiezing van Nadine door Gault Millau als Wijn Spijs Specialist van het jaar. Uiteraard ook de Michelinster, die de culinaire verwennerij in Den Hoorn december 2017 voor de tiende keer kreeg toegekend en het vermelden waard bijvoorbeeld ook de beoordeling door restaurantgids Gault Millau, dat Bij Jef dit jaar schaarde onder de 'Bijzondere en onbetwistbare top'.

Veel waardering en erkenning dus, wat niets afdoet aan het feit dat Jef ook deze inauguratie bijzonder hoog waardeert: "Wat ons verbindt is onze missie is om het lokale, de mooie dingen van op en rond het eiland wereldwijd uit te dragen. We hebben een fantastisch mooie omgeving met unieke natuur. Dat brengt ons unieke schatten en daar mag ik heel graag mee koken. We proberen de lokale dingen te combineren met wereldse smaken. Iedereen die hier komt, collega of gast, levert iets unieks van de wereld of van de gewone dingen van het eiland."

De inauguratie ging, volgens goed gebruik bij plechtigheden zoals deze, gepaard met het serveren van allerlei verfijnde culinaire gerechten, van Schotse oesters tot gerechtjes van Texels lamsvlees. Onder de genodigden onder meer burgemeester Michiel Uitdehaag.