Hester Reeder op het bankje dat een rol speelt in het boek.
Hester Reeder op het bankje dat een rol speelt in het boek. Foto: Jeroen van Hattum

Terug naar het eiland

Een jonge vrouw, als kind na de dood van haar ouders verraden door haar omgeving, keert terug naar haar geboorte-eiland. Zogenaamd om een nieuw leven op te bouwen, maar eigenlijk meer om wat erfenissen uit het verleden op te ruimen.

Het is het begin van het nieuwe boek 'Fenna' dat schrijfster Hester Reeder uit Den Burg heeft gepubliceerd. Het is haar derde roman na de boeken 'Kate' en 'Amy' die ze in 2013 en 2014 publiceerde. De eerste twee romans speelden zich af in Engeland, maar het derde boek laat Hester op Texel afspelen.

Als lezer moet je even een paar bladzijden de tijd nemen, maar vervolgens ontwikkelt zich een verhaal met diverse personages die in eerste instantie weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maar tussen wie toch verschillende lijnen lopen. Dan gaat het om bijvoorbeeld Fenna's oude buurvrouw (Roza) die sinds het verraad van Fenna met een steen in haar maag loopt, een oude buurjongen (Dex) op wie Fenna zeer gereserveerd reageert, een schrijver (Ian) die Fenna achterna blijkt te zijn gereisd en een naar Texel verhuisd echtpaar (Lennart en Dagmar) dat weinig terecht ziet komen van het rustieke leven dat ze zich op het eiland hadden voorgesteld. Als lezer zie je van lieverlee wat zij onderling met elkaar en het verleden van Fenna gemeen hebben. Vervolgens ontwikkelt zich een spel van leven op dood waarbij Fenna afrekent met haar verleden.

Het verhaal draait vooral om de personages. Wat Texel betreft laat Hester het verhaal zich afspelen rondom de Rozendijk, maar in een huis dat ze zelf verzonnen heeft. Het verhaal speelt zich ook deels af op de Hogeberg, maar eveneens in een verzonnen huis. Herkenbaar is hoe bijvoorbeeld mensen zich aan boord van de boot gedragen door tijdens het varen in de auto te blijven zitten. Herkenbaar is ook een bankje in De Dennen dat meermalen in het verhaal terugkeert. Hester zocht voor de zekerheid even contact met de schenkers ervan (Rob en Lieke Koenen), maar die vonden het prima als het bankje in het boek terecht kwam.

Ze had het verhaal van Fenna al een tijd in haar hoofd en begon ongeveer een jaar geleden met het schrijven ervan. "Dan moet het eruit en wil je het op papier hebben. Ik ben erg blij dat een aantal mensen met me meeleest. Als ik aan het schrijven bent, let ik soms wat minder op de taal. Als je bezig bent, wil je in eerste instantie vooral door met schrijven om het op papier te hebben." Het schrijven betekende ook alle teksten meerdere keren secuur nalopen om er zeker van te zijn dat alles klopte.

Hester werkt in het dagelijks leven bij appartementencomplex Juliana in De Koog en houdt zich daarnaast met het schrijven bezig. Als onderwijzer stond ze nog even voor de klas op Vrije School Stella Maris in Den Burg, maar dat was lastig te combineren met het werk en het gezinsleven met dochter Sophie en haar man Marc. Hij hielp eveneens bij het maken van het boek en zorgde voor de foto op de omslag. Dat is de steiger van het veer naar Vlieland waar het verhaal zich ook deels afspeelt. Fenna is onder meer verkrijgbaar bij de Texelse boekhandels en ligt bij Primera Mets in De Koog.