het effect puls op ecologie en milieu van pulskor is volgens ICES minder dan de boomkor.
het effect puls op ecologie en milieu van pulskor is volgens ICES minder dan de boomkor. Foto: Archief Texelse Courant

Hoop voor vissers na positieve conclusie ICES over pulskor

Er gloort hoop voor de visserij nu internationale visserij-organisatie ICES uit onderzoek heeft geconcludeerd dat de ecologische en milieu–effecten bij het gebruik van de pulskor minder zijn dan bij gebruik van de traditionele boomkor.

ICES ontwikkelt wetenschap en advies ter ondersteuning van een duurzaam gebruik van de oceanen. Aannemelijk is volgens ICES dat de pulskor minder letsel veroorzaakt aan vissen door beroering van de dieren met het tuig dan de traditionele boomkor. De elektrische pulsen kunnen wel letsel veroorzaken bij met name kabeljauw, maar de toename in sterfte hierdoor is verwaarloosbaar. De pulskor veroorzaakt minder bodemberoering dan de traditionele boomkor. Naar verwachting zijn toenemende bijwerkingen van herhaalde blootstelling aan het pulstuig gering.

Minister Carola Schouten van Landbouw (CU) kijkt „met vertrouwen" uit naar een definitieve Europese beslissing over pulsvissen. In januari stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvisserij, een methode die veel door Nederlandse vissers wordt gebruikt. Schouten hoopt dat onafhankelijk Europees onderzoek een verbod kan afwenden.

Visserijvoorman Maarten Drijver is blij met het rapport. "De wetenschap staat achter de puls. Hadden we dit een half jaar geleden maar gehad, dan had de stemming anders uitgepakt." Gisteren sprak hij onder meer met de minister. "We gaan er alles aan doen om het deigende verbod op de puls af te wenden."

Aanlandingsplicht

Ander nieuws is dat de aanlandingsplicht voor schol wordt uitgesteld en dat vissers extra tijd krijgen om hun vangstmethoden aan te passen. Vissers zouden alle bijvangst moeten meenemen naar land en de vis niet meer terug in zee mogen gooien. Voor uitstel hiervanmoeten vissers wel aan allerlei voorwaarden voldoen, zoals controlecamera's aan boord.