Tent met ligbad en op het riool: kampeermiddel of bouwwerk?

Wanneer is een tent (nog) een kampeermiddel en wanneer is het een bouwwerk? Die vraag zal waarschijnlijk centraal staan in het hoger beroep dat de familie Smit van boerencamping Noorderwaard tegen een besluit van de gemeente aanspant.

Hun verhuurtenten zijn voorzien van onder meer een vaatwasmachine, badkamer met ligbad, douche, toilet en aangesloten op de riolering. Ook omdat de tenten gedurende het hele seizoen op dezelfde plek staan, gaat het volgens de gemeente om bouwwerken. Maar bij kamperen bij de boer zijn alleen kampeermiddelen toegestaan. De gemeente ging eerder dit voorjaar over tot handhaving. De "objecten" dienden aan het eind van dit kampeerseizoen te worden verwijderd en mogen daar niet meer terugkeren. Dit onder last van een dwangsom. De familie Smit tekende bezwaar aan tegen dit besluit. B en w hebben het advies van de commissie Bezwaarschriften om dit bezwaar ongegrond te verklaren opgevolgd. Bouwwerken, waaronder de gemeente de tenten van de familie Smit schaart, mogen volgens de commissie alleen ten behoeve van het agrarisch bedrijf worden gebouwd.

De familie Smit laat weten tegen dit nieuwe besluit van de gemeente in hoger beroep te gaan. Daarbij zal het naar verwachting vooral gaan om de vraag wanneer een tent wel of geen kampeermiddel is. Ter vergelijking: veel caravans, ook kampeermiddelen, zijn ook uitgerust met allerlei luxe voorzieningen.

Andere recreatie-ondernemers volgen deze kwestie met verhoogde belangstelling. Het college kondigt aan ook bij andere (recreatie)bedrijven te gaan handhaven op soortgelijke "kampeermiddelen". Want ook voor reguliere campings geldt de regel dat bouwwerken daar niet zijn toegestaan.