Raad van State stelt Isola Bella in gelijk

Isola Bella aan de Rozendijk heeft deze week bij de Raad van State aan het langste eind getrokken in het al jaren slepende conflict met de gemeente over de bed and breakfast in de stolp.

Volgens de Raad van State moet de gemeente planologisch 14 recreatieve slaapplaatsen toestaan in de stolp aan de Rozendijk, conform een bouwvergunning van 27 november 2008. Dat heeft het rechtsorgaan in Den Haag bepaald tijdens de behandeling van negen bezwaren tegen het reparatieplan van het bestemmingsplan Buitengebied uit 2013.

Volgens de Raad van State moet Isola Bella volgens de bouwvergunning uit 2008 worden bestemd. Met die vergunning werd volgens de uitspraak van het rechtsorgaan destijds vrijstelling verleend voor het gebruik van het bouwwerk op het perceel aan de Rozendijk voor maximaal 14 recreatieve slaapplaatsen.

De bouwvergunning betreft het realiseren van zeven tweepersoonsslaapkamers met sanitaire voorzieningen op twee aparte verdiepingen aan weerszijden van de centrale woonruimte. Volgens de Raad van State had het voor burgemeester en wethouders tijdens de aanvraag duidelijk kunnen zijn dat in ieder geval de slaapkamers voor verblijfsrecreatief gebruik konden worden aangewend.

Anne Hottentot en Piet Prins zijn blij met de uitspraak, al zijn ze voor hun gevoel op eenzelfde punt als acht jaar geleden en een dossier van een meter hoog rijker. Hottentot: "We zijn blij met de uitspraak, maar het is ook acht jaar lang getreiter en gezeik geweest." De gemeente en de eigenaren van Isola Bella troffen elkaar de afgelopen jaren geregeld bij de rechter. Raadsleden en oud-burgemeester Francine Giskes zaten een paar jaar geleden zelfs aan tafel bij Isola Bella zelf in een poging uit de impasses te komen. Door het gesleep ontaardde de kwestie op een gegeven moment in een welhaast niet meer te volgen dossier.