Geen schadeclaims voor klimaatinstallatie

Burgemeester en wethouders zien af van schadeclaims naar aanleiding van alle perikelen met de klimaatinstallatie in het gemeentehuis in Den Burg. Dat heeft het college besloten na het inwinnen van juridische adviezen.

Het is jarenlang tobben geweest met de installatie op het gemeentehuis waardoor het ofwel te warm of te koud was. Vorig jaar gingen herstelwerkzaamheden van start waarbij alle ventilatieroosters werden vervangen door regelbare CO2-gestuurde roosters. Alle zogeheten convectoren werden vervangen door regelbare radiatoren onder de ramen.

Volgens het college kwamen drie partijen in aanmerking om een schadeclaim neer te leggen, maar bij twee daarvan (de installatie-aannemer en een adviseur) was de aansprakelijkheid verlopen. Zij hadden in hun algemene voorwaarden en het contract met de gemeente opgenomen dat zij tot vijf jaar na oplevering aansprakelijk waren. Het nieuwe gemeentehuis werd op 6 juli 2010 opgeleverd.

De derde partij (ook een installatie-adviseur) zou nog wel in gebreke gesteld kunnen worden, maar volgens een advocaat van de gemeente heeft dat zeer weinig kans van slagen en is het beter er geen tijd en geld in te steken. Deze derde partij heeft volgens een raadsinformatiebrief van de gemeente zeer gedetailleerd opdracht gekregen voor het vervaardigen van de klimaatinstallatie op het gemeentehuis. De tekeningen en berekeningen waren ook goedgekeurd door of namens de gemeente. Het is volgens het college ook de vraag of de betrokken partijen überhaupt aansprakelijk zijn voor de problemen met de klimaatinstallatie.

De klimaatinstallatie heeft de nodige kosten gevergd. De aanleg begon ooit met een budget van €600.000,- voor de installatie in het nieuwe gemeentehuis en €380.000,- voor het nieuwe deel van de OSG waarvoor de zogeheten warmte/koude opslag (WKO) van het gemeentehuis ook was bedoeld. In 2012 moest de raad bijspringen met €364.000,- om de bouw van de WKO af te kunnen ronden. Er was een ton extra nodig voor het WKO-gebouw naast het gemeentehuis en er werden voor €22.000,- drie gaskachels in het gemeentehuis geïnstalleerd om ook op de ouderwetse manier te kunnen verwarmen. In 2016 zette de raad €550.000,- (inclusief BTW) opzij om de problemen op te lossen en daar kwam in 2017 €145.145,- extra bij om tijdens de herstelwerkzaamheden alles te verhelpen.