Afbeelding

Prestigieuze prijs voor Rolf Bak

Professor Rolf Bak uit Den Burg, werkzaam bij het NIOZ, heeft een toonaangevende prijs gekregen van de ISRS, een wereldwijde wetenschappelijke organisatie voor koraalrif biologen.

Bak kreeg de zogeheten ISRS Award voor zijn wereldwijde onderzoek naar koraalriffen in de afgelopen veertig jaar. Hij verrichtte daarvoor onder meer waarnemingen en duikwerk over de hele wereld om de ontwikkelingen van koraalrif in beeld te hebben.

De ISRS (International Society for Reef Science) bestaat sinds 1980. De organisatie onderscheidt elk jaar één wetenschapper voor buitengewoon en excellent koraalonderzoek over een zeer lange periode. Er zijn wereldwijd zo'n drieduizend koraalrifwetenschappers. Bak heeft nu voor het leven de status van ISRS Fellow.

Rolf Bak, die sinds 1984 op Texel woont, werkt op het NIOZ en is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gaf ook jarenlang leiding aan het koraalrifprogramma van het Caraibisch Marien-Biologisch Instituut op Curaçao. Daar werd hij in 1990 door het bestuurscollege van het eiland onderscheiden voor zijn verdiensten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar koraalriffen.

De ISRS werd opgericht in 1980 om wereldwijd wetenschappelijk onderzoek aan koraalriffen te bevorderen. Koraalriffen staan volgens de organisatie onder stress als gevolg van lokale verontreiniging en wereldwijde opwarming van zeewater.