Locatie van belang voor cultuurhuis

Locatie, bereikbaarheid en ruimtelijke inrichting. Zaken die volgens directeur Sander Boschma van Artex Kunstenschool van belang zijn om een cultuurcentrum een succes te laten worden.

Boschma hield zaterdag bij de jaarvergadering van het Texelfonds een lezing over cultuurhuizen om meer inzicht te geven in de plannen voor een cultuurcentrum op Texel. Artex, de bibliotheek en Young4 Ever hebben de handen ineengeslagen om samen te gaan in een cultuurcentrum waarvoor de locatie van de Thijsseschool aan de Keesomlaan in Den Burg in beeld is.

Volgens Boschma is dat een prachtige plek om een cultuurcentrum kans van slagen te bieden. Het ligt op een centrale locatie tussen het centrum van Den Burg, de OSG en het toekomstige Onderwijscentrum aan de Emmalaan, het gebouw van de Thijsseschool grenst aan dagelijkse loop- en fietsroutes en veel Texelaars zijn ook al vertrouwd met het gebouw.

Bijkomend voordeel is volgens Boschma de groene omgeving van de Thijsseschool die eveneens uitnodigend werkt om langs te komen. Dat laatste is één van de doelstellingen van een cultuurcentrum: laagdrempelig zijn, zodat mensen makkelijk naar binnen gaan en een beroep kunnen doen op het culturele aanbod.

"Het gaat in de eerste plaats om mensen en het idee om gemeenschapszin te bevorderen", aldus Boschma. "Bij een cultuurhuis gaat het vooral niet om een gebouw of de stenen. Mensen staan voorop en het heeft als doel om leefbaarheid en sociale samenhang te behouden door verschillende voorzieningen veilig te stellen." Volgens de directeur van Artex biedt het ook de mogelijkheid het woon- en verblijfskwaliteit op Texel te verbeteren.

De plannen voor een cultuurcentrum zijn vóór de verkiezingen in de raad aan de orde geweest, maar toen werden nog geen keuzes gemaakt. De raad gaf het college de opdracht ook andere mogelijke locaties voor een cultuurcentrum verder te bekijken. Harrie Vlek stelde via het Fonds Lof der Zotheid, onderdeel van het Texelfonds, een bedrag van vijf ton beschikbaar voor een cultuurcentrum op de plek van de Thijsseschool om een verschil maken tussen een basisvoorziening en een volwaardig cultuurcentrum aan de Keesomlaan.

Boschma kreeg voor zijn lezing een bijdrage van €100,- voor een goed doel en dat doneerde hij aan een solidariteitsfonds dat Artex aan het oprichten is. Het fonds is bedoeld voor Texelaars die weinig geld hebben, zodat zij ook in staat worden gesteld om lessen te volgen. Cursisten kunnen vrijwillig een bijdrage aan het fonds geven. Dat moet ervoor zorgen dat het aanbod van Artex voor iedereen toegankelijk is.