Sander Boschma aan het woord bij de jaarvergadering van het Texelfonds.
Sander Boschma aan het woord bij de jaarvergadering van het Texelfonds. Foto: Jeroen van Hattum

Vermogen fonds €1,7 miljoen

Het Texelfonds kan zich, veertien jaar na de oprichting, beroepen op een opgebouwd vermogen van €1,7 miljoen.

Dat liet voorzitter Jan Beijert zaterdagochtend met voldoening weten tijdens de jaarvergadering van het Texelfonds waarin werd teruggeblikt op 2017. Het lokaal gemeenschapsfonds staat als een huis met een eigen vermogen en zes fondsen op naam waarin diverse vermogens zijn opgebouwd. Een deel van de vermogens kan rechtstreeks worden aangesproken (het IJspegelfonds, het Fonds Lof der Zotheid en de vijf ton die TESO sinds 2007 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de veerdienst doneerde). Van de andere fondsen worden de vermogens belegd, zodat het rendement jaarlijks beschikbaar is voor de samenleving.

Het Texelfonds heeft in totaal iets meer dan één miljoen euro belegd en dat leverde in 2017 een rendement van €46.379,- op. Penningmeester Dirk Vinke liet weten dat het geld sinds vorig jaar volledig duurzaam wordt belegd met een defensief risicoprofiel. Dat betekent dat er niet wordt belegd in bedrijven die zich bezighouden met tabak, wapens, milieudelicten, kolenproductie, kinderarbeid en kansspelen.

Het Texelfonds keerde in 2017 in totaal €47.360,- uit, verspreid over 36 aanvragen die werden gehonoreerd. Een kleine bloemlezing: er ging geld naar het Mega Fun Gym Festijn, de uitvoering van Matthäus Passion, een jubileumuitgave van het Alzheimer Café, de gezondheidsbeurs voor de Texelse basisscholen, een opleiding voor de vrijwilligers van het Hospice, een bladblazer voor het skatepark, het Texelfondspodium, de verhalenwedstrijd van het Texelfonds en een lunch voor kwetsbare Texelaars aan boord tijdens een boottocht langs de Tallships die in 2017 in het kader van Sail Den Helder voor de Texelse kust lagen. Het Jong Texelfonds was in 2017 ook voor het eerst operationeel om projecten voor jongeren op Texel te steunen.

Beijert pakte de gelegenheid om penningmeester Dirk Vinke, recent geridderd, nog eens in het zonnetje te zetten. Volgens Beijert heeft hij gebouwd aan een solide basis onder het Texelfonds. Texel was in 2004 één van de eerste plekken in Nederland waar een lokaal gemeenschapsfonds werd opgezet om jaarlijks geld voor de samenleving te genereren.