Gemeente worstelt al jaren met begrip autoluw.
Gemeente worstelt al jaren met begrip autoluw. Foto: Job Schepers

Autoluw centrum kan rekenen op steun

Het autoluw maken van het centrum van Den Burg is een goed idee, maar onder twee belangrijke voorwaarden: "er moet een goed aangegeven, ruime parkeergelegenheid zijn op loopafstand" en "er moet een uitzondering worden gemaakt voor bestemmingsverkeer (inclusief banken, apotheek, cafetaria etc)".

Een groot deel van het centrum is al autoluw op de Parkstraat en de Weverstraat vanaf slagerij Dros Den Burg uit na. De gemeente worstelt al jaren met het vaststellen van de definitie van autoluw. Er zijn dan ook een hoop zaken die ter afweging meegenomen dienen te worden. Hoe zit het met bedrijven die nu parkeerplaatsen hebben binnen de ring? Hoe zit het met winkels zoals bijvoorbeeld café Parkstraat en Blokker waar regelmatig mensen met de auto naartoe komen en hoe zorg je dat het centrum goed bereikbaar blijft voor mensen die slecht te been zijn. Parkeren in de buurt van het centrum is al jaren een probleem en wanneer je het centrum autovrij maakt, verdwijnen er alleen maar meer parkeerplaatsen. De dichtstbijzijnde parkeerplaats waar men langer dan drie uur kan parkeren, bevindt zich bij het gemeentehuis en de oude LTS, overigens nog altijd minder dan tien minuten lopen vanaf het centrum. Het probleem lijkt volgens een groot deel van de panelleden niet zozeer te zitten in het buiten het centrum moeten parkeren, maar dan moet wel duidelijk zijn waar dit kan. Een deelnemer merkt op: "Goed aangegeven wil zeggen: vanaf de rondweg Bernhardlaan, Beatrixlaan, Emmalaan kunnen zien, welk parkeerterrein vol is en waar nog plaats is, zodat mensen niet telkens weer vastlopen en zich ergeren bij AH of Vogelenzang. Dat kan alleen als je parkeerterreinen afsluit met een slagboom en een teller, maar dat maakt het dan wel mogelijk om de dichtst bij het centrum gelegen parkeerplaatsen duurder te maken dan de verder gelegen plaatsen. Iedereen zal dat als heel redelijk ervaren. Dit redelijke systeem brengt voor de gemeente al gauw meer op dan gemiddeld € 20,-." Dezelfde deelnemer geeft ook aan dat je alvorens je over bestemmingsverkeer spreekt, je moet besluiten wat dit inhoudt: " Wat is "bestemmingsverkeer"? Een bank, apotheek of cafetaria is niet anders dan een winkel. Aan- en afvoer is belangrijk, de ambulance en taxi's (voor ziekenvervoer), maar ook een bewoner met parkeerplaats op eigen erf moeten een ontheffing kunnen krijgen.."

Een aantal deelnemers geeft aan scheiding te maken tussen Texelaar en toerist - zoals met het oude Texelvignet - en het centrum bereikbaar te houden voor de eilander zelf.