De cijfers zijn duidelijk, maar er is nuance,.
De cijfers zijn duidelijk, maar er is nuance,. Foto: Job Schepers

Pontweg en Postweg 80 km/u houden

"Binnen de grenzen van het huidige Nationale Park geldt een snelheidsbeperking van zestig kilometer per uur. Stel heel Texel gaat onderdeel uitmaken van het Nationaal Park. Moet de snelheidsbeperking van zestig kilometer per uur dan op het hele eiland gelden?"

68 procent antwoordt nee op deze stelling. Een duidelijk antwoord, maar de redenen waarom zijn zeer verschillend. Zo lijken veel deelnemers zich best te kunnen vinden in een snelheidsbeperking op de kleinere wegen, mits hoofdaders als de Postweg, Pontweg en bijvoorbeeld de Oosterenderweg de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur behouden. Diverse panelleden stellen snelheidszonering voor, zoals die al veelvuldig wordt toegepast. Centra 30 kilometer per uur, 50 op de buitenwegen en tachtig op de Pontweg en de Postweg. De vraag is ook of je dergelijke maatregelen moet laten afhangen van ontwikkelingen rond het NP. "Verkeersveiligheid moet het doel zijn van snelheidsmaatregelen. Dat heeft niks te maken met de natuur- of landschapsstatus", merkt een deelnemer terecht op. Een andere deelnemer geeft aan dat het per situatie bekeken moet worden. Ook in het buitengebied zijn natuurlijk locaties die drukker zijn door de aanwezigheid van recreatie. Men kan hierbij denken aan de afslagen bij vakantieparken, wegen zonder aparte fietspaden en wegen waar voetgangers in de berm lopen. Er wordt ook opgemerkt dat snelheidsbeperkingen sowieso weinig zin hebben als er niet gehandhaafd wordt. "Ook als Texel geen NP wordt moeten we iets aan snelheidsbeperking doen. Er zijn 60 km-gebieden waar de snelheid omlaag moet en worden gehandhaafd. Texel zou op smalle wegen meer gebruik kunnen maken van passing-places. Overal in UK heel gewoon; ook in de streek bij de Reeuwijkse plassen in Nederland). Maak van binnenwegen auto-te-gast straten", zo verwoordt één van hen dit.

In de discussie is er nog één opvallend idee van een panellid: "De snelheid op de Pontweg naar 100 km per uur lijkt me wel wat."