Achter de schermen

Raad

Verkiezingen achter de rug, een nieuwe coalitie samengesteld, een nieuw coalitieakkoord op tafel en nieuwe wethouders geïnstalleerd. Kortom, het alledaagse politieke leven op Texel kan weer zijn beslag krijgen. Nou, daar kwam ik achter tijdens de raadsvergadering die vorige week werd gehouden. Om kort te gaan: ik kreeg niet direct de indruk dat het politiek veel rustiger gaat worden.

Een paar beschouwingen: Texels Belang, VVD en GroenLinks vormen nu samen de nieuwe coalitie. Dat moet zich nog even voegen - zeker omdat ze in de vorige raad nog elkaars opponenten waren - maar ze lieten elkaar al meteen los bij het voorstel om geld te geven aan een samenwerking met de wielerunie en dat viel niet helemaal lekker in de raadzaal.

VVD en GL waren voor, TB was tegen, waarna het voorstel sneuvelde. Dat kan en het is ook gezond als de partijen elkaar niet in de houdgreep hebben, maar van een aantal teleurgestelde gezichten was af te lezen dat een beetje meer onderlinge steun wel prettig was geweest.

Op 'links' zijn de verhoudingen veranderd nu de PvdA in de oppositie is gekomen en GL in de coalitie. De PvdA heeft de oppositierol al duidelijk naar zich toegetrokken, maar kreeg tijdens een discussie over een verbod over het oplaten van ballonnen opeens de wind van voren van GroenLinks. Daar hebben ze Elias Marseille in de gelederen en die vuurt terug als GroenLinks wordt bestookt. Hier waren TB en VVD er als de kippen bij om GL te steunen in de botsing met de PvdA. Als je op de rechtervleugel de kans krijgt een beetje mee te helpen aan het slaan van een wig op de linkervleugel dan moet je die kans ook niet laten lopen...

Intussen bekroop me de vraag wie de leidende rol in de coalitie gaat nemen. Dat zou op basis van zetelaantal Texels Belang moeten zijn, maar de VVD wekte de indruk deze rol ook graag ter hand te nemen. En zoals gezegd: bij GroenLinks zitten ze ook niet bepaald stil.

Kortom: het blijft nog even spannend hoe alles zich gaat voegen. De sfeer werd er woensdagavond alleen niet beter op. Zowel Astrid van de Wetering als Joke van den Boomgaard maakten er opmerkingen over en ook de burgemeester viel op dat er dingen anders konden. Het is te hopen. Een beetje vuurwerk in de raadzaal is leuk, maar het algemeen belang is meer gediend bij stabiel bestuur.

Jeroen van Hattum