Afbeelding
Foto:

Wat ik zeggen wou

Dichter en schrijver

Met veel plezier heb ik tijdens de crematie en in uw krant de mooie anekdotes over mijn oude vriend en vroegere collega op de RSG Wop Rienks gehoord en gelezen. Misschien heb ik nog wat extra informatie die niet onvermeld mag blijven. Het pseudoniem D. Witte Roeper waaronder Wop columns schreef in de TC3 stamt uit een veel vroegere periode. In 1979 richtten we met een groepje vrienden, deels import van de vaste wal, namelijk De Witte Roeper op, een bij uitstek Texelse naam.

In dat blaadje, waaraan mensen als Theo Timmer, Ruud de Wit, Tessa de Loo, Wop Rienks, Mariana Bijvoet en ik een bijdrage leverden, hadden we allemaal een schuilnaam, sommigen van ons zelfs meerdere. Het tijdschriftje, 'illegaal' in klein offset gedrukt op het gemeentehuis, werd verkocht in onder meer het Open Boek voor 2 ½ gulden.

Het tijdschriftje beleefde maar twee of drie nummers, maar het was vooral de lol die ons aan de gang hield. Half Texel sprak erover, want de pseudoniemen hielden we angstvallig geheim. Ik heb later het pseudoniem Bernt Vögelhändler nog jaren gebruikt voor mijn column in Graficus (met kleine wijziging Berndt), Wop schreef later in de zaterdagbijlage van de Texelse Courant voort als D. Witte Roeper.

Hierbij een mooi sonnet van Wop (onder pseudo Fup Krijne), ter ere van een scherpzinnige, talentvolle en creatieve oude vriend en collega.

Dat weet ik sonnet nog niet

Buiten hem om werd ongeremd vergaderd.

En, haast devoot melkend on zijn koe

Schouwt d'arme landman over de zee en ziet hoe

De grote stroom over het water nadert.

Te vaak heeft hij de invasie al aanschouwd.

Te vaak sprak hij gramrijk: "zie 't wild vertier".

En zijn gemoed schat ik aan de manier

Waarop hij de melk traag naar de hoeve sjouwt.

"Wat", zegt een middenstander, "staat mij te doen,

Waar moet ik, een niet-boer, dan van eten?"

Dus blijft hij krampachtig de omzet eren,

Zijn bijziende blik gericht op het seizoen.

Maar de middenstand dient toch te weten:

Het valt niet mee een hollend schaap te scheren.

Fup Krijne (pseudoniem Wop Rienks)

Ton Rombout, Amsterdam, van 1972 tot 1980 docent aan OSG De Hogeberg (toen RSG Texel).