Jacco Mokveld, directeur van De Bolder (links) en Sander van Knippenberg, wethouder Sociaal Domein.
Jacco Mokveld, directeur van De Bolder (links) en Sander van Knippenberg, wethouder Sociaal Domein. Foto: Gerard Timmerman

Van beschut werk tot springplank

"Een professionele organisatie waar mensen met trots en plezier elke dag aan het werk zijn. Waar kwalitatief hoogwaardige producten worden gemaakt. Fantastisch om te zien."

Lovende woorden van wethouder Sander van Knippenberg (Sociaal Domein) over De Bolder. Een begrip, onderdeel van het eiland en van onschatbare waarde voor Texel. "Het past zo goed waar wij als samenleving voor staan: dat we het met elkaar doen."

Dit jaar bestaat De Bolder precies zestig jaar. Een mooie gelegenheid om de schijnwerpers te richten op dit bijzondere bedrijf, de producten en diensten die worden geleverd en de rol die wordt vervuld, nu en in de toekomst. Noteer zaterdag 22 september alvast in de agenda, dan houdt De Bolder open huis.

Zestig jaar, een periode waarin veel is veranderd, ook bij De Bolder. Directeur Jacco Mokveld: "Als je bij De Bolder werkte, dan bleef je daar vaak. We hebben hier pas nog een 45-jarig dienstverband gevierd. Tegenwoordig staan we steeds dichter bij de bedrijven op Texel. Er werken hier ongeveer honderd mensen bij De Bolder, maar ook al zo'n veertig extern. We hebben goede contacten opgebouwd met Texelse werkgevers. De Bolder vervult in toenemende mate voor mensen die minder makkelijk zelfstandig werk kunnen vinden een springplankfunctie naar de reguliere bedrijven."

Trots

Van Knippenberg: "We zijn als gemeente trots op De Bolder. Een gezond en prettig bedrijf, dat al jaren zwarte cijfers schrijft. Een bedrijf met een mooie historie, maar dat ook vooruit kijkt. We zijn nu bezig met de transitie naar de toekomst. Meer gericht op participatie. Met als doel iedereen, ook degenen met een arbeidsbeperking op het fysieke, verstandelijke en/of psychische beperking vlak, de mogelijkheid te bieden te kunnen werken. Want een baan hebben betekent een eigen inkomen, zelfstandigheid, grip op het leven en perspectief. Aspecten die het leven zinvol maken. Wie zelfstandig is, is minder afhankelijk van hulpverlening, medicijnen en heeft ook minder stemmingsproblemen. De Bolder neemt een sleutelpositie in bij deze participatie."

Mensen zijn hier met trots en plezier elke dag aan het werk

"De Bolder en het Sociaal Team van de gemeente vallen sinds een jaar onder dezelfde leiding. Daardoor kunnen we veel beleid beter op elkaar laten aansluiten. Het Sociaal Team is de voordeur. Daar komen mensen binnen die een beroep doen op de WMO of voor een uitkering komen. We moeten daarbij voorkomen dat de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Het is belangrijk om te kijken naar de vraag die er achter ligt."

Sociaal Team

Mokveld: "Stel je hebt een aantal jaren in de ww gezeten en komt in de Bijstand terecht. Dan meld je je bij de gemeente voor een uitkering. Waar je dan eigenlijk om vraagt, is een baan. Je komt dan in beeld bij het Sociaal Team, dat met je in gesprek gaat. Wat kunnen we voor je doen? Wat speelt er, waar liggen de interesses, zijn er hobby's, etc. En: welk werk past het beste bij hem of haar? Welke vorm van ondersteuning heeft iemand nodig? Dan kijken we naar de rol die De Bolder hierin kan vervullen.

Als je langere tijd uit de running bent geweest, word je onzeker en wordt de drempel om aan de slag te gaan steeds hoger. De gemeente faciliteert om vanuit die situatie weer zekerheid te bieden. Sommige mensen kunnen we direct plaatsen bij bedrijven. Bij anderen die daar nog niet aan toe zijn starten we een traject bij De Bolder. Daarbij wordt tijdelijk werkervaring opgedaan, wen je aan het arbeidsproces, kom je in een vast ritme en doe je sociale contacten op en ervaar je de saamhorigheid van collega's."

Opleiding

"We kijken ook wat nog ontbreekt aan opleiding. We hebben een aantal leerwerk-trajecten ingericht. Bijvoorbeeld fietstechniek, groen- en hovenierswerk, de leerlijn schoonmaak en hospitality. Werken en leren, met behoud van uitkering instromen. Zo maken we mensen sterker, zodat ze bij het solliciteren meer zelfvertrouwen hebben en betere kans maken. We hebben goede contacten met werkgevers en opleidingsinstituten."

Van Knippenberg: "Het is belangrijk dat werkgevers wat ruimer durven kijken naar de functies waarvoor ze mensen nodig hebben. Het komt voor dat mensen die aan het werk willen, niet in een bepaalde functieomschrijving passen. Maar met wat aanpassingen aan die functie worden werknemers ineens wél interessant voor bedrijven. De Bolder denkt daarbij mee met de werkgevers." Mokveld: "Zo zijn via onze bemiddeling bijvoorbeeld twee mensen bij het NIOZ aan het werk. Naast het wetenschappelijk onderzoek zijn daar tal van ondersteunende functies die met een kleine aanpassing aan de functieomschrijvnig een prima plek bieden. En zo werken via onze bemiddeling al mensen bij vakantiepark De Krim, Kaap Noord, de TESO, op school, bij de gemeente en nog op tal van andere plekken. "

Sociaal ondernemen

Van Knippenberg: "Het is mooi dat wij daarbij een rol kunnen spelen. Maar het past ook bij maatschappelijk verantwoord en sociaal ondernemen", richt de wethouder zich tot bedrijven. Van de hele beroepsbevolking vindt gemiddeld één op de vijftien mensen minder makkelijk werk. Iedereen kent wel een Texelaar die daar mee worstelt. Het is mooi als je als werkgevers zo'n Texelaar, samen met ons, toch een plek kunt geven." Mokveld: "We zien veel bereidheid bij ondernemers, maar we snappen ook dat ze het druk hebben. En de regelgeving is best ingewikkeld. Daarin bieden wij ondersteuning. Alice Reijnders is als trajectcoach en bemiddelaar bij het Sociaal Team het gezicht naar buiten en aanspreekpunt voor bedrijven en organisaties."

Beschut werk

Zo lukt het veel mensen om een plekje te vinden bij Texelse bedrijven. Maar ook zal altijd behoefte zijn aan beschut werk bij het werkbedrijf van De Bolder. Mokveld: "We zijn ontzettend trots op wat we hier doen. We hebben in de afgelopen jaren miljoenen vierkante meters ondervloeren gemaakt voor marmoleum die in kantoren in heel West-Europa liggen. Ook wassen we in het hoogseizoen per week zestien ton linnengoed voor linnenverhuurders en de horeca. Onze kwaliteitsnormen liggen hoog, en terecht, want wij moeten gewoon concurreren met andere commerciële bedrijven. Onze groenploeg houdt Den Burg keurig netjes, we verzorgen de marktkramen en legen de ondergrondse vuilcontainers."

Meer op www.deboldertexel.nl.