Martijn Smit, Marco Ehlhardt, Jan-Pieter Smit en Lieuwe Hoekstra van de TAC.
Martijn Smit, Marco Ehlhardt, Jan-Pieter Smit en Lieuwe Hoekstra van de TAC. Foto: Gerard Timmerman

Texelse Aannemers Combinatie ook specialist in bodemsanering

Loon- en grondwerkbedrijf Smit en civiltechnici Lieuwe Hoekstra en Marco Ehlhardt hebben de krachten gebundeld. Samen hebben ze de Texelse Aannemers Combinatie (TAC) opgericht.

Kennis, ervaring, menskracht en machines komen samen in dit Texelse aannemersbedrijf dat gespecialiseerd is in het aannemen van grond-, straat- en rioleringswerkzaamheden en het uitvoeren van bodemsaneringen en sloopwerkzaamheden. "We zijn als enige Texels bedrijf BRL7001 gecertificeerd voor het uitvoeren van bodemsaneringen", vertelt Ehlhardt.

Ehlhardt en Hoekstra werkten beiden meer dan twintig jaar bij aannemer De Vries & Van de Wiel. Ehlhardt was als bedrijfsleider verantwoordelijk voor Noord Holland en Texel en uitvoering van bodemsaneringen. Hoekstra begeleidde als hoofduitvoerder onder meer Texel/Den Helder en Milieupark Oost te Den helder. In die hoedanigheid werkten ze ook samen met loonbedrijf Smit, dat als onderaannemer werkzaamheden uitvoerde. Martijn en Jan-Pieter Smit hebben bij Oosterend een melkveehouderij, doen allerlei loonwerk voor boeren en zijn gespecialiseerd in grondverzet. Dit onderdeel van hun bedrijf verplaatsten ze in 2014 naar de Laagwaalderweg. Centraal gelegen op het eiland, met ruimte voor opslag van grond, straatzand, puin, groen- en sloopafval. Naast werkplaatsen en machineopslag hebben ze daar onder meer een eigen weegbrug. Ze zijn als onderaannemer betrokken bij grote natuurontwikkelingsprojecten, waarbij veel grond wordt verzet en hebben de ambitie om verder te groeien in de aannemerij.

Ehlhardt: "We kwamen elkaar regelmatig tegen en zagen de wereld veranderen. Dat biedt kansen en we zien ook dat er bij opdrachtgevers op het eiland behoefte is aan een extra speler op de markt. We hebben veel kennis van bodemsanering en zijn op Texel het enige bedrijf dat dat mag. Er komen meer bodemonderzoeken, waarbij ook meer verontreiniging aan het licht komt. Wij verwijderen de vervuilde grond, voeren dat op verantwoorde wijze af en laten dat elders reinigen, zodat het kan worden hergebruikt. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in grond-, weg- en waterbouw, we doen sloopwerk en maken percelen bouwrijp, bijvoorbeeld voor een woonhuis. We doen grote projecten, kleinere klussen en werken als onderaannemer. We zijn ISO en VCA-gecertificeerd en kunnen dus meedoen bij aanbestedingen van overheden en natuurorganisaties.

TAC houdt kantoor in het bedrijf van Gebroeders Smit aan de Laagwaalderweg.