Ministers willen daling visstand en broedvogels halt toe roepen

Een actieplan om de dalende trend in het aantal broedvogels te doorbreken en onderzoek om de dalende trend in de visstand tegen te gaan.

Twee maatregelen voor de Waddenzee die zijn voortgekomen uit de dertiende Trilaterale Waddenzeeconferentie die donderdag en vrijdag in Leeuwarden werd gehouden. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en haar Duitse en Deense collega-ministers Svenja Schulze en Jakob Ellemann-Jensen zetten tijdens de conferentie hun handtekening onder het 'Verdrag van Leeuwarden'. Dat moet volgens de ministers leiden tot herstel van de visstand en de ontwikkeling van het Waddengebied als een paradijs voor broedvogels. Er komt ook onderzoek naar de gevolgen van klimaatveranderingen voor de wadden en een verdere verduurzaming van de havens rond de Waddenzee.

Er werden tijdens de Waddenzeeconferentie geen besluiten genomen over het onderbrengen van het beheer over de Waddenzee bij één autoriteit. Het Nederlandse deel van de Waddenzee kent op het moment dertien partijen die het gebied beheren en dat moet volgens het kabinet-Rutte in één hand komen. Het beheer over de Waddenzee was op de agenda gezet door de Waddenvereniging die kort voor de conferentie met een alarmerend rapport over de Waddenzee naar buiten kwam.

Volgens de gemeente gaat bureau AT Osborne momenteel eerst in opdracht van het rijk verkennen in welke vaten het begrip beheerautoriteit voor de Waddenzee gegoten zou kunnen worden, voordat een beoogde beheerautoriteit verder vorm gegeven gaat worden. De Trilaterale Waddenzeeconferentie in Leeuwarden werd namens Texel bijgewoond door burgemeester en wethouders.

Toekomstvisies voor de Waddenzee die aan de orde kwamen tijdens de dertiende Trilaterale Waddenzeeconferentie die donderdag en vrijdag in Leeuwarden werd gehouden.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en haar Duitse en Deense collega-ministers Svenja Schulze en Jakob Ellemann-Jensen ondertekenden in Leeuwarden nieuwe afspraken om de toekomstvisies te realiseren. De afspraken zijn volgens het ministerie van LNV gebundeld in het 'Verdrag van Leeuwarden'.

Er is een actieplan opgesteld om de dalende trend in het aantal broedvogels te doorbreken. Dan gaat het om het vergroten van gebieden waar de vogels kunnen broeden en het behoud van huidige broedplaatsen zoals het eiland Griend.

Er komen volgens het ministerie ook maatregelen om een dalende trend in de visstand tegen te gaan. "Om de juiste maatregelen te nemen gaan de drie landen onderzoeken wat de levenscyclus van verschillende vissoorten in de Waddenzee is. Ook wordt er gezocht naar oplossingen voor trekvissen, zoals een vismigratierivier in de Afsluitdijk. Verder is er afgesproken om rivieren langzamer te spuien. Hierdoor kunnen vissen beter wennen aan het zoute water."

De ministers hebben aangeven dat zij projecten om plastics uit het water te halen, willen ondersteunen. Dat wordt nog nader uitgewerkt. De ministers zeiden tevreden te zijn over de inzet van de havens om milieuschade aan de Waddenzee te beperken.