Meesterkok Jef Schuur bereidde het diner tijdens de ministersconferentie over de Wadden.
Meesterkok Jef Schuur bereidde het diner tijdens de ministersconferentie over de Wadden. Foto: Wouter Bakker Photography

Hoofdrol Meesterkok Jef Schuur bij diner conferentie Wadden

Deelnemers aan de trilaterale ministersconferentie van Duitsland, Denemarken en Nederland donderdag en vrijdag in Leeuwarden hebben zich de Waddenproducten goed laten smaken. Dat kon ook bijna niet anders met Meesterkok Jef Schuur in de hoofdrol.

Centrale vraag was: hoe zorgen we er samen voor dat het kwetsbare werelderfgoed Waddenzee een gebied van wereldklasse wordt? De Waddengastronomie met haar gebruik van lokale, ecologisch duurzame producten speelt daarin een cruciale rol. Deze werd vertaald door lokale organisaties in de vorm van een Waddenproef en doemarkt en een Waddendiner.

Jef Schuur van het Michelinster restaurant Bij Jef heeft een heldere kijk op de culinaire ontwikkelingen in het Waddengebied: "Het gaat niet alleen om wat we zien, als inwoner en toerist. Maar ook om wat daar leeft en hoe we daarmee omgaan. Het definieert uiteindelijk wat we proeven en daarmee multidimensionaal hoe we het gebied kunnen ervaren en de kwaliteit ervan kunnen bewaken. Eten is cultuur en daarmee een cruciaal onderdeel van het Werelderfgoed". Dit toont aan hoe belangrijk de kijk van de ministers is, niet alleen op natuur en landschap maar ook op de visserij, landbouw, gebiedsontwikkeling en toerisme. Uiteindelijk is een gezonde balans tussen natuur en economie het streven. Om dat te bereiken is kennis van de situatie, de producten en de gastronomische ontwikkelingen nodig. "Het diner was het toneel van bekende en minder bekende lokale ingrediƫnten. Op deze manier proberen we de aandacht te vestigen voor het 'goud' wat we in handen hebben en zet ons aan tot denken: hoe kunnen we deze schat behouden?" vertelt Valerie Jongeneel van Puur zsa zsa zsu Event & projectmanagement, samen met Stichting Waddengroep verantwoordelijk voor de culinaire invulling. Henk Pilat van Waddengoud: "De conferentie is het startschot om Waddengastronomie op een hoger plan te krijgen en beter te promoten".