Zusjes Voogd als mekkerende schapen tijdens een hilarische act tijdens Broadway.
Zusjes Voogd als mekkerende schapen tijdens een hilarische act tijdens Broadway. Foto: Gerard Timmerman

Broadway drie avonden vol verrassingen

Een bezoeker die tijdens Broadway op straat met een damesslipje stond te zwaaien, had wat uit te leggen. Geen overblijfsel van overspeligheid, maar een aandenken aan de hilarische slotact van de cabaretvoorstelling van de dames van LOS, waarin het damesondergoed door de lucht vloog.

De onderbroekenact is een typisch voorbeeld van hoe je als cabaretiers een kritische boodschap in een grap kunt verpakken. In een tijd dat er wordt bezuinigd op cultuur en je als artiest toch aan de kost moet komen, heb je een bijverdienste nodig. Eén van de dames van LOS (bestaande uit Femke Vernij, Charlotte Waardenburg, Kim de Fuijk, Dookje van Dieren) plaatst een advertentie waarin ze haar onderbroek te koop aanbiedt, gedragen en wel. Dermate succesvol, dat ook de slips van collega's in de verkoop gaan en zelfs die van haar echtgenoot. Ter illustratie ontdeed ze zich op het podium in de voormalige bollenschuur aan de Witteweg van haar eigen slip. Stopte die in een envelop en overhandigde die aan een toeschouwer op de voorste rij. Om daarna met een kanon de hele garderobe de zaal in te schieten. De kroon op een even fraaie als originele voorstelling, met mooie meerstemmige zang.

Een paar theaters verderop, in de schuur van Klif 39, brachten Zusjes Voogd (Nellirike en Sjamke) het publiek aan het lachen. Als zoveel terugkerende cabaretiers, al was het voor hen alweer tien jaar geleden dat ze op Broadway waren te zien. Wel met een Texels tintje, zoals de hilarische act met de schapen, waarin het geblaat niet van de lucht was. Maar ook andere typetjes passeerden de revue en een gevoelig liedje ontbrak niet.

Bezoekers die waren gekomen voor Speelman en Speelman wachtte een teleurstelling. Door een motorongeluk moesten ze verstek laten gaan. Maar hun waarnemers Kiki (van Deursen) Klaar Klimplant (Carolien Borgers) waren waardige vervangers. Het gelegenheidsduo maakte indruk met hun mooie, meerstemmig gezongen liedjes. Maar speelde ook in op de #MeToo-hipe. Er waren meer aanpassingen in het programma, zo vulde ook Berry Lussenburg van De Toegift@klif12 enkele gaten. Om daarna weer achter de muntverkoop te duiken.

In de Ferry Zwanenburgzaal in De Waldhoorn trad Pieter Derks op. Ook een oudgediende, met vlijmscherpe humor en hier en daar een lokaal tintje deed de entertainer in een onafgebroken woordenstroom het half uurtje om vliegen.
Het is slechts een greep uit het omvangrijke aanbod aan cabaret, kleinkunst en muziek tijdens broadway, waarbij ook deze elfde editie veel waardering oogstte. Het was gezellig druk op Klif en omstreken, waar dertig huiskamers, schuren, garages, de gymzaal, de oude school en het dorpshuis in theaters waren omgetoverd. Bezoekers zaten bijna letterlijk bovenop de artiesten, die zich tussen de voorstellingen van een half uur door en na afloop mengden onder het publiek. Op straat het beeld van bezoekers die met het programma in de hand op weg waren naar hun theater, die zich vaak lieten verrassen door cabaretiers en kleinkunstenaars die ze nog niet eerder hadden zien optreden.

Verrassend leuk was onder meer de eenakter, opgevoerd door Mirthe Bron, Ludo van der Winkel en Boy Ooteman, over een dinerend stel waarvan het samenlevingscontract na tien jaar afloopt en dat allerlei verrassende wendingen neemt. Milou Frencken, die aan nagenoeg alle edities van Broadway meedeed en tijdens de afterparty ook als zangeres van de Nachtband optrad, werd uitgeroepen tot Broadway Kanjer.