Afbeelding
Foto: Ed Witte

Kerncentrale

"Krijg nou wat, daar is die kerncentrale weer." Het was mijn eerste gedachte bij het openslaan van een nieuw boekje over de Texelprincipes dat de gemeente heeft laten maken. Op pagina 94 staat een denkbeeldig scenario van een kleinschalige kerncentrale in polder Eierland. Bedoeld om te voorzien in de eigen energiebehoefte en om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Het is een fictief scenario en het boekje - interessant om te lezen - geeft ook meteen antwoord op de vraag of een kerncentrale binnen de Texelprincipes zou passen op Texel. Het antwoord is nee. Maar goed: de gedachten zijn geprikkeld, zo ook mijn geheugen.

Gaan we even terug naar 2008 toen half Den Helder wit wegtrok, nadat in een havenrapport onbekommerd was gemeld dat Den Helder wel geschikt zou zijn voor een kerncentrale. Of 2003 toen het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten in een fictief toekomstscenario beschreef hoe er op de zuidpunt van Texel een kleine kerncentrale zou komen voor de lokale energiebehoefte,

Het laatste was echt fictief, al zag RTL-Z destijds even kans serieus te berichten dat Texel een kerncentrale zou krijgen. Het idee voor een kerncentrale in Den Helder werd subiet door het Helders gemeentebestuur afgeschoten, maar het rapport was serieus. In de toekomst kunnen in het landsbelang andere energiekeuzes worden gemaakt en dan is een relatief dunbevolkte Noordkop, liggend aan het Marsdiep (met snelstromend diep water voor de koeling van een reactor) een serieuze optie voor een kerncentrale. Zeker omdat er veel Defensie omheen zit om de boel te beveiligen.

Eierland heeft vooralsnog weinig te vrezen, maar bijzondere ideeën beginnen soms stilletjes in de kantlijn, waarna ze zomaar promoveren tot serieuze plannen. Nu zal ik niet meteen roepen dat er over vijftig jaar een kerncentrale op Texel staat. Bovendien is een discussie over kernenergie altijd goed in het kader van de energietransitie. Het heeft zijn nadelen én voordelen. Maar het kan toch ook geen kwaad een beetje in de gaten te houden wanneer die kerncentrale weer ergens in de kantlijn opduikt...

Jeroen van Hattum