Wittes opnieuw beste voetballers

De familie Witte heeft op tweede pinksterdag op het ZDH-veld de 27ste editie van het Familietoernooi gewonnen en daarmee de twee jaar geleden veroverde titel geprolongeerd.

Traditiegetrouw werd het een sfeervol toernooi met een hoog reüniegehalte, waarbij de drie deelnemende families zich gesteund wisten door een flink aantal supporters. Zij koesterden zich in de overvloedig schijnende zon, waardoor het langs de lijn erg gezellig was.

Het Familietoernooi wordt doorgaans op Hemelvaartsdag gehouden, maar door de volle voetbalagenda bleek dat dit jaar geen geschikte datum. Ook op tweede pinksterdag werd her en der gevoetbald, waardoor geen van de drie teams in de sterkste samenstelling kon spelen. Vooral de families Boogaard en Van Heerwaarden hadden noodgedwongen een flinke verjonging doorgevoerd. Toch waren de krachtsverschillen gering. Nadat de Boogaards en de Van Heerwaardens 0-0 tegen elkaar hadden gespeeld, wonnen de Wittes met 1-0 van de Van Heerwaardens. Doelpuntenmaker was de 15-jarige Djen van der Struis (zoon van Peter van der Struis en Mirjam Witte), die furore maakt bij de jeugd van AZ.

Het slotduel tussen de families Witte en Boogaard was erg spannend. Beide teams kregen kansen, maar keepers Gidion Boogaard en Corné Witte bleken niet te passeren. Vooral Corné kreeg het een paar keer zwaar te verduren. Eenmaal keerde hij een inzet met een reflex, waarna de bal via de lat op de doellijn belandde, om uiteindelijk door een verdediger te worden weggewerkt. Twee minuten voor het einde kregen de Boogaards na ongeoorloofd terugspelen op de keeper een vrije trap te nemen op luttele meters van het doel. Het hele elftal van de Wittes posteerde zich bibberend op de doellijn. Hun vrees was onterecht, want de bal verdween hoog over het doel. De Wittes hadden aan het doelpuntloze gelijkspel genoeg om na afloop de grote wisselbeker in ontvangst te mogen nemen.

Toernooiorganisator Gerard Veeger greep de prijsuitreiking aan om Hank Witte in het zonnetje te zetten. Hij was jarenlang één van de steunpilaren van het Pinkstertoernooi, door Texelse Boys opgezet om de clubkas te spekken en er daarmee voor te zorgen dat de vele jeugdteams ook hun reizen naar de uitwedstrijden konden maken. Bij het dertig jaar geleden voor het eerst gehouden Familietoernooi is Hank één van de vaste scheidsrechters. Hoewel hij de afgelopen jaren nogal heeft gekwakkeld met zijn gezondheid, was hij dit keer opnieuw van de partij en leidde hij samen met Jan Veldhuizen de wedstrijden op ontspannen doch resolute wijze in goede banen.