Nachtelijk taxivervoer gebaat bij spreiding

Moeten uitgaanders die na een avondje stappen met de taxi naar huis willen, zich zorgen maken nu TBO Texel vanaf 1 juni 's nachts na 01:00 uur geen taxivervoer meer aanbiedt? Andere taxivervoerders verwachten niet dat het tot grote problemen zal leiden.

TBO Texel, het grootste taxibedrijf van het eiland, maakte het besluit vrijdag bekend. "De ontwikkelingen op de vervoersmarkt hebben er voor gezorgd dat wij onze beschikbare capaciteit overdag keihard nodig gaan hebben", vertelt Bart de Vries van TBO. Het bedrijf gaat vanaf deze zomer het openbaar vervoer op Texel verzorgen, zowel Lijn 28 als de kleine Texelhopperbusjes. "Met de komst van het OV per 22 juli a.s. en vooral met alle uitbreidingen die daarmee gepaard gaan, zijn al onze chauffeurs hard nodig om de exploitatie rond te kunnen draaien. De nachtelijke uren zijn voor ons roostertechnisch een groot probleem. Chauffeurs die een nachtdienst hebben gewerkt zijn de dagen rondom die dienst niet meer inzetbaar, terwijl we ze dan juist goed kunnen gebruiken..."

De Vries signaleert dat het vervoer van uitgaanders naar de cafés, dus in de vooravond, in de loop der jaren steeds minder werd. "Ze werden bijvoorbeeld door ouders naar De Koog gebracht. Er ontstaat een piek als mensen 's nachts naar huis willen." De veiligheid, bijvoorbeeld van uitgaanders die langs de openbare weg lopen om zo eerder een taxi te hebben, speelt volgens De Vries geen rol bij het besluit. "Die situatie is al veel langer zo. We zagen het nachtvervoer lang ook als een maatschappelijk verantwoordelijkheid, maar het gaat nu gewoon niet meer."

Het bedrijf heeft nog overwogen om nieuwe chauffeurs aan te trekken om op die wijze over voldoende capaciteit te beschikken. "Dat zou inderdaad een andere optie zijn geweest, maar door de vereiste opleidingen en de beperkte examencapaciteit bij het CBR duurt het momenteel circa vier maanden voordat een sollicitant inzetbaar is. Dit is voor zowel de kandidaat-chauffeur als voor ons een onwerkbare situatie."

Om de gasten van de diverse Texelse restaurants van dienst te kunnen blijven is er voor gekozen de dienstverlening tot 01:00 uur aan te blijven bieden, daarna zal het bedrijf tot 05:00 uur zijn gesloten. De bussen en touringcars van TBO-Texel blijven wel beschikbaar, maar alleen voor vooraf gereserveerd groepsvervoer.

Andere taxibedrijven verwachten niet dat het veel problemen op gaat leveren. Marja Heerschap van de Eiland Taxi. "Ik zag TBO 's nachts al amper meer rijden. Wij rijden met twee busjes en hebben het ook in de vooravond best druk. Ik verwacht niet dat het rond sluitingstijd problemen gaat geven. We adviseren klanten vaak hun vertrek wat meer te spreiden."

Dennis Mosk van Taxi Attent. "Vooral met grote evenementen, zoals het Pinkstertoernooi en Rondje Texel had je even een piek. Het Pinkstertoernooi is er niet meer, ik denk dat het wel mee valt met de problemen."