De deelnemers aan de zonnecoöperatie van Den Burg.
De deelnemers aan de zonnecoöperatie van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Samen stroom opwekken via panelen op dak van boerenschuur

Leg naar schatting twintig procent van de daken van boerenschuren op Texel vol met zonnepanelen en je komt een heel eind met de eigen energievoorziening op het eiland.

Een voorspelling die Arnold Langeveld, voorzitter van LTO Texel, donderdag deed bij de officiële start van Productie Coöperatie 1791 Zonnedak De Hal bij Den Burg. Veertien Texelaars hebben gezamenlijk 224 zonnepanelen gelegd op het dak van de schuur van de boerderijcamping van Jan Jacob en Patricia Keijser aan de Hallerweg. De veertien betaalden €369,- per paneel voor deelname. De opgewekte stroom wordt geleverd aan duurzame energieproducent Qurrent en de deelnemers krijgen de komende vijftien jaar van het rijk een bedrag terug van €0,12 per kilowattuur. De 224 panelen op het dak van de schuur wekken naar verwachting jaarlijks ruim 60.000 kWh op. Het gaat om een postcoderegeling: de deelnemers wonen allemaal in hetzelfde postcodegebied (1791), waardoor ze aan het postcoderoosproject konden meedoen.

Langeveld toonde zich enthousiast over de mogelijkheid om gezamenlijk gebruik te maken van grote daken voor de plaatsing van zonnepanelen. Schuren van boerenbedrijven hebben veelal grote daken en kunnen daardoor volgens Langeveld een bijdrage leveren. De Hal is vooralsnog de eerste zonnecoöperatie op basis van een postcoderegeling, maar er zit meer aan te komen. De Cocksdorp is de volgende volgens Esther Krijnen van InnoFundNL dat het project begeleidde. Bedoeling is daar gezamenlijk panelen op het dak van het Eierlandsche Huis te leggen. Vervolgens volgen de andere dorpen.

De zonnepanelen bij De Hal werden geplaatst door Nicol Schermer uit Den Burg. De stroom wordt via drie omvormers naar het elektriciteitsnetwerk geleid. Voordat het project op gang kon komen, moest eerst het netwerk verzwaard worden. Het project ging daardoor later van start dan gepland. Dat het netwerk verzwaard moest worden, was volgens Schermer te verklaren. Nederland kent veelal verouderde netwerken uit een tijd dat mensen nog niet zelf stroom leverden. De veertien deelnemers kunnen via een app op hun telefoon bijhouden hoeveel stroom er wordt opgewekt. In het sanitair van De Hal komt voor de gasten een bord waarop ook te zien is dat er op de boerderij duurzame stroom wordt opgewekt.

Jacob Keijser, de vader van Jan-Jacob, en zijn kleindochter Marieke verrichtten de officiële start door gezamenlijk een stroomdraad door te knippen.