Wop Rienks was een veelzijdige Texelaar. Catamaranzeiler, muzikant, autocrosser, bowler, onderwijzer, schrijver, etc.
Wop Rienks was een veelzijdige Texelaar. Catamaranzeiler, muzikant, autocrosser, bowler, onderwijzer, schrijver, etc. Foto: Familie Rienks

Sportieve, veelzijdige en betrokken Texelaar

Docent, catamaranzeiler, muzikant, autocrosser, bowler, schrijver en wat al niet meer. Wop Rienks was een veelzijdige en maatschappelijk betrokken Texelaar.

Legendarisch was de prestatie die hij als catamaranzeiler leverde op maandag 9 augustus 1982, toen hij met zeilmaat Martin Warnaar in recordtijd rond Texel zeilde. Hun tijd van 2.09.07 uur was liefst 39 minuten sneller dan het oude record van Dirk Pool en Walter Brommersma. Pool was er die dag ook bij, dit keer samen met Sjef Brügemann om het Ronderecord te breken, evenals Nico Cortlever en Arie Langeveld.

Rienks en Warnaar hadden zich goed voorbereid, onder meer met krachttraining en vertelden hoe bij de start een "onoverwinnelijk gevoel" zich van hen meester maakte. Toen de zeilers rond het middaguur bij paal 17 het water in gingen met hun Supercat 20 catamaran, kwam de wind met kracht vijf uit het noordwesten. Het eerst stuk naar de vuurtoren was erg zwaar. Door de hoge golven voer het duo naar eigen zeggen meer onder dan boven water en moesten ze elkaar vasthouden om niet van de trampoline te worden gespoeld. Het duurde wel een half uur eer men bij de vuurtoren was.

Na de onrustige zee bij de Razende Bol, waren ze het snelst terug. Destijds werd verbetering van het record niet uitgesloten, maar toch hield het liefst 27 jaar (!) stand. Het record werd "bevroren" toen een iets langere route rond een natuurgebied (VC-boei) moest worden gevaren. In 2009 werd het nieuwe record gevestigd door Herbert Dercksen en Mark Bulkeley in 2.07.02.

Het Ronderecord was niet de enige prestatie van formaat van Rienks en Warnaar. Ze werden ook Nationaal Kampioen in de C-klasse en ontvingen daarvoor van de gemeente de Dubbele von Sion. Rienks bleef nadien lange tijd betrokken bij de catamaransport, voor de Ronde om Texel verzorgde hij nog een tijdje de PR en hij was hoofdredacteur van het nationale catamaranmagazine CATS.

Rienks werkte lange tijd in het onderwijs. Aan de Thijsseschool en veel Texelaars kregen op de Rijksscholengemeenschap les in handvaardigheid van hem. Hij was maatschappelijk geëngageerd. Samen met docenten Ron Plattèl en Ton Rombout maakt hij de film "Klassenstrijd", die geheel op Texel werd gemaakt en voortvloeide uit de jongerendiscussie "Vrede en onvrede". In de avonduren gaf hij keramiekles in "vormingscentrum" Textant in het toenmalige 't Asiel. Bestuurlijk was hij onder meer actief in de stichting Mensen Zonder Werk en bij de lokale omroep. Met Ruud Hamer en Joop van der Meer hoorde hij bij de initiatiefnemers van Zwem- en poloclub TX'71.

Rienks hield van snelheid en auto's. In 1974 werd hij winnaar van de Texelse autocross, toen nogal ongebruikelijk voor een onderwijzer. In de oprichtingsperiode van de Texelse golfbaan organiseerde hij met Bart Udding ludieke evenementen. Op een stukje camping en boerenland droeg hij bij om de golfsport hier bekend te maken. Als bowler haalde hij veel prijzen en werd in 1978 kampioen.

In 1989 werd Rienks hoofd- en eindredacteur van het "Texelse Zondagsblad", de huis-aan-huis krant van drukkerij Brügemann. Onder het pseudoniem D. Witte Roeper schreef hij nadien columns in de TC3, de zaterdagbijlage van deze krant.

Hij was ook actief op het muzikale vlak. Als lid van het Christelijk Mannenkoor was hij een gewaardeerde bas en in de jaren zestig maakte hij furore met de Texelse band The Typhoons. Deze bestond verder uit Willem Koorn (zang), Bob Dros (drums), Huib Dros (gitaar) en Willem Beerling (piano). Op het repertoire vooral nummers van The Beatles, ze speelden in Casino, op Dennenoord, in Catharinahoeve en namen zelfs een singletje op.

Wop Rienks overleed donderdag 17 mei en werd 75 jaar. De crematiedienst was afgelopen woensdag.