College beraadt zich opnieuw over situatie achter Ploosterstraat

Het college gaat zich opnieuw beraden over de situatie achter de Ploosterstraat in De Cocksdorp naar aanleiding van uitspraken van de rechter in Alkmaar.

De voorzieningenrechter oordeelde op 2 mei dat het college eind december 2017 terecht heeft besloten over te gaan tot handhaving tegen een aantal schuurtjes en erfafscheidingen achter de Ploosterstraat, omdat ze te ver op het 'groentje' achter de huizen staan. Bezwaren van bewoners tegen dat besluit zijn door de rechter afgewezen. Een aantal bewoners kreeg vorige maand het verzoek van de gemeente de erfafscheiding te verwijderen en het gebruik van het 'groentje' als tuin te staken.

De voorzieningenrechter in Alkmaar oordeelde echter tegelijkertijd in een andere zaak dat het 'groentje' niet als openbare weg kan worden beschouwd. Volgens de rechter moet de doorgang tussen twee huizen aan de Ploosterstraat en het 'groentje' gezien worden als een uitweg van de groenstrook op de openbare weg. Het 'groentje' zelf is volgens de rechter geen openbare weg, omdat het alleen via de smalle doorgang tussen de huizen bereikbaar is en ook niet gebruikt wordt of geschikt is als openbare weg.

Dat komt erop neer dat aan de ene kant moet worden gehandhaafd op bebouwing die te ver naar achter staat, maar dat aan de andere kant hetzelfde terrein niet kan worden gebruikt als doorgang naar een B&B aan de Kikkertstraat. De eigenaren daarvan wilden een paar jaar geleden in de achtertuin van de B&B voor hun gasten parkeerruimte realiseren. Daarvoor hadden ze vanaf de Ploosterstraat via het 'groentje' een doorgang naar de achtertuin willen maken, maar dat lukte praktisch niet omdat een aantal schuurtjes en erfafscheidingen te ver naar achteren op het groentje stonden.