Strengere controle

op gebruik valse ID

De controle op het gebruik van een valse identiteitskaart wordt strenger. Jongeren die worden betrapt op het gebruik van een valse ID worden vanaf 25 mei overgedragen aan de politie.

Dat heeft de gemeente laten weten. Nu blijft het in de praktijk vaak bij een waarschuwing als een portier of een dorpswacht een jongere betrapt op een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart die van iemand anders is (meestal iemand die wel ouder is dan 18 jaar). Wie wordt betrapt, wordt volgens de gemeente geregistreerd bij de politie, waarna er een uitnodiging voor de jongere en de ouders (of voogden) volgt voor een gesprek met Bureau Halt.

Bij het gebruik van een vals ID is er sprake van identiteitsfraude en veel jongeren zijn volgens de gemeente niet bekend met de gevolgen daarvan. "Denk aan het niet kunnen verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of opname in het Register Paspoortsignalering wat het moeilijk maakt om later een paspoort te krijgen. Verstrekkende gevolgen die later een belemmering kunnen vormen bij het vinden van werk."

Jongeren zijn zich volgens de gemeente vaak ook niet bewust van het risico voor de ondernemer als zij met het ID van een ander bijvoorbeeld een café proberen binnen te komen. "Het schenken van alcohol aan jongeren beneden de 18 jaar kan leiden tot het opleggen van boetes en het intrekken van de drank- en horecavergunning." Wie vaker wordt betrapt op gebruik van een vals ID, riskeert een boete van € 370,- en een strafblad.

Voordat deze maatregelen ingaan worden jongeren volgens de gemeente op een ludieke wijze bewust gemaakt op de gevolgen van identiteitsfraude. Samen met Young4Ever en de politie is de gemeente tijdens het Pinksterweekend in Den Burg en De Koog aanwezig om de jeugd hierover te informeren.