Paul de Grave van Gemeentewerken test de Glutton, om zwerfvuil op te ruimen.
Paul de Grave van Gemeentewerken test de Glutton, om zwerfvuil op te ruimen. Foto: Harry Wuis

Zwerfvuil Koger dorpsplein prooi voor geluidsarme stofzuiger

Veel bekijks woensdag op het dorpsplein in De Koog, tijdens een demonstratie van de Glutton, een grote elektrische zwerfvuil stofzuiger.

Deze is vooral bedoeld om voetgangersgebieden vrij te houden van zwerfafval zoals sigarettenpeuken, blikjes, flesje, glasscherven en ander ontsierend vuil. Op initiatief van Harry Wuis, voorzitter van de Stichting Coeghe (die onder meer het Zeereeppad bij De Koog realiseerde) kwam de Belgische fabrikant naar Texel om de mogelijkheden van dit apparaat te tonen. De Glutton bleek handzaam, eenvoudig en veilig te bedienen. Wat vooral opvalt, is dat het apparaat vrijwel geluidloos is en zich vriendelijk tussen de voetgangers door manoeuvreert. Het vuil wordt probleemloos opgezogen en verzameld in een kliko. Er kan een hele dag mee gewerkt worden zonder op te laden. Genodigden, onder wie wethouder Hennie Huisman en medewerkers van Gemeentewerken en De Bolder, waren verrast door de werking en de resultaten. Na de demonstratie testten medewerkers van Gemeentewerken het apparaat. De Glutton wordt in Belgische steden al massaal gebruikt: in 90 procent van steden met meer dan 10.000 inwoners kom je hem tegen en ook elders duikt de zwerfvuilzuiger steeds vaker op. Op Terschelling wordt er inmiddels ook succesvol mee gewerkt. Harry Wuis: "De Glutton zorgt voor een flinke kwaliteitsslag in de uitstraling van een voetgangersgebied zoals in De Koog. Hij kan ook ingezet worden bij evenementen en andere voetgangersgebieden op Texel. Je etaleert ook aan de gasten dat er extra zorg besteed wordt aan het netjes houden van de voetgangersgebieden. Het inzetten van de Glutton heeft daardoor ook een preventieve werking wat minder vuil op straat betekent."

Er wordt nu gekeken hoe de aanschaf en exploitatie op Texel financieel en organisatorisch kan worden geregeld. Stichting Coeghe betaalt een deel van de kosten, maar ook op andere financiers wordt een beroep gedaan, zoals Stift.