Geen vijfde editie Struûn, stichting stopt

Struûn Texel beleeft in het derde weekend van november geen vijfde editie meer. Het stichtingsbestuur heeft besloten de organisatie van het evenement in de diepvries te stoppen en de stichting op te heffen.

Doorslaggevende reden voor het bestuur is dat er te weinig draagvlak is om bij het evenement aan te sluiten. "Struûn Texel is in 2013 bedacht om de donkere wintermaanden meer kleur te geven en met cultuur en een podium vol verrassing, gasten naar Texel te krijgen. Meer economie voor de logiesverstrekkers. Het seizoen verlengen zoals dat tientallen jaren geleden ook gelukt is toen na de bouwvak(augustus) het seizoen voorbij was. Goed voor de eilandeconomie is de drijfveer geweest."

De eerste edities in 2013 en 2014 waren uiterst succesvol van start gegaan. "Regeltjes van overheidswege maakte dat de tenten eigenlijk niet meer waren te plaatsen, of het moest twee weken van te voren gegarandeerd windstil zijn. Onuitvoerbaar." Strûun Texel werd in 2015 even overgeslagen om een beter plan te maken en in 2016 iets kleinschaliger en met een kleiner budget toch terug te komen. "Een hele gave editie. Maar de tent op de Groeneplaats werd op zondag met windkracht 9 toch uit voorzorg afgebroken. In 2017 is uiteindelijk alles naar binnen gehaald in de daarvoor bestemde locaties als horecabedrijven, zalen, en kerken. Ondanks dat iedere deelnemer zijn portie kosten voor zijn rekening nam en er een vaste club met sponsoren toch iedere editie meededen waren er ook andere geluiden. Geluiden uit verschillende geledingen… deelnemers die afhaakten, retail bedrijven die een jaartje oversloegen, fondsen die liever doorverwezen of een grote sponsor die een week voor het evenement toch niet bleek mee te doen, waardoor de verlichting letterlijk uitging. Reacties van logiesvertrekkers die het evenement geen toegevoegde waarde vonden. Kortom voldoende kritische geluiden waar het bestuur ook richting aan moest geven."

De mogelijkheden om er een betaald evenement van te maken en door middel van entreekaarten meer stabiele zekerheid onder het evenement te krijgen stond haaks op de doelstelling van gastvrijheid en dus voor het bestuur geen optie. Het bestuur heeft daarom ook gemeend de stichting Struûn Texel te ontbinden en voorlopig geen evenement meer te organiseren. Voorzitter Richard Segers zegt tot slot, "Het is ook prima om te stoppen als je merkt dat de reden waarvoor je het doet niet meer geldig is. Als toeristisch Texel liever iets anders doet in november? Wie zijn wij dan om te zeggen dat we een evenement moeten organiseren! Wij hebben een super leuke tijd met elkaar gehad in het bestuur en met alle vrijwilligers om het te organiseren. De laatste openstaande puntjes worden keurig afgemaakt en opgeborgen. De Strukelblokken van beton die afgelopen jaar werden aangeschaft als ballastblok en vlaggenmast, zijn voor ieder ander evenement te gebruiken. Het bestuur bedankt alle deelnemers en sponsoren, vrijwilligers en bezoekers voor vier fantastische edities."