Voor zomer test met brug in veerhaven

Rijkswaterstaat voert nog voor de zomer een test uit met de noodvalbeveiliging van de brug in de veerhaven op 't Horntje. Daar zijn al vaker testen mee uitgevoerd.

Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat desgevraagd laten weten naar aanleiding van antwoorden van de gemeente op raadsvragen over de brug. In antwoord op vragen van Texel 2010 antwoordde de gemeente dat er nooit inspectierapporten van RWS waren ontvangen en dat RWS tijdens bestuurlijke overleggen in 2017 had aangegeven dat de noodvalbeveiliging nooit was getest. De gemeente liet ook weten op het testen van de beveiliging te hebben aangedrongen.

De noodvalbeveiliging van de brug staat in de aandacht sinds publicaties van TV NH en EenVandaag over de infrastructuur in Noord-Holland. In een inspectierapport uit 2015 over de aanlegsteiger in de veerhaven op 't Horntje kwam de noodvalbeveiliging van de brug er niet goed vanaf. Volgens dat rapport was het risiconiveau van de grendelinrichting van de noodsteunbeweging van de brug 'onacceptabel' is. Dat betekent dat de noodsteunbeweging van de brug kan falen als de boot onverhoopt tijdens het laden en lossen zou afdrijven. TV NH en EenVandaag verkregen het rapport op basis van de Wet Openbaar Bestuur.

Rijkswaterstaat laat momenteel werkzaamheden uitvoeren aan de beveiliging, maar dat is volgens een woordvoerder onderdeel van reguliere werkzaamheden die al gepland stonden. Het is niet naar aanleiding van de publicaties over de infrastructuur. Volgens RWS klopt het dat de gemeente niet in bezit is van inspectierapporten, maar dat is vanwege het technisch karakter van de rapporten. Gemeente en TESO, partners voor RWS op Texel, worden wel bijgepraat over de onderhoudskeuzes die uit de inspectierapporten voortvloeien.

Volgens RWS staat de veiligheid altijd voorop bij de infrastructuur. Mocht de veiligheid niet in orde zijn, dan zou volgens de woordvoerder de brug in de veerhaven ook niet in gebruik kunnen zijn. Bedoeling is dat er in 2023 groot onderhoud wordt uitgevoerd. Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk stelde vorige maand Kamervragen over de infrastructuur in Noord-Holland - waaronder de aanlegsteigers in Den Helder en op Texel en daar moet naar verwachting binnenkort antwoord op volgen.