Het bottelen van Skuumkoppe in de Texelse Bierbrouwerij. Op de foto Daniël Reij, Chris Keijser en Remy de Hond.
Het bottelen van Skuumkoppe in de Texelse Bierbrouwerij. Op de foto Daniël Reij, Chris Keijser en Remy de Hond. Foto: Gerard Timmerman

Productie van Texels bier loopt op rolletjes

Volop drukte bij de Texelse Bierbrouwerij, waar alle zeilen worden bijgezet om aan de grote vraag naar speciaalbier te kunnen voldoen. Op de nieuwe productielijn nu het nieuwe zomerbier Seumerfeugel, dat zaterdag wordt gepresenteerd tijdens het Speciaalbierfestival in de Wezentuin.

Skuumkoppe, Noorderwiend, Eyerlander en anderen. Texelse namen, één van de voorwaarden die de Texelse bierbrouwers aan hun speciaalbier stellen. Dus ook voor het nieuwe zomerbier. "Seumerfeugel is Texels voor badgast", vertelt Maarten Timmer, sinds ruim een half jaar operationeel directeur van de Tesselse Bierbrouwerij. Andere eis is dat de smaak onderscheidend is. Een stevige ambitie in een markt waarin vele tientallen, zo niet honderden speciaalbieren bestaan, regelmatig nieuwe verschijnen en trends elkaar opvolgen. Alleen al de Texelse Bierbrouwerij heeft inmiddels twaalf speciaalbieren op de plank.

Maar er is meer dan smaak. "Het eilandgevoel is belangrijk voor Texels; iedereen het vrije, oprechte gevoel geven dat je krijgt zodra je op Texel bent." Dat moet onder meer komen van Texels graan, tarwe in dit geval. "Door het unieke klimaat met meer zonuren en minder regen groeien gerst en tarwe tot uitgesproken dikke korrels. Dit alles proef je in het bier", is de stellige overtuiging van Timmer. Tarwe als basis, maar er komt meer bij kijken. "Een nieuw bier brouwen we samen. We hebben hier met een hele groep collega's staan proeven." Proeven en kiezen, onder meer uit verschillende soorten hop. Met als uitkomst de hopsoorten Hallertau Mittelfrüh en Saphir. "Ze zorgen voor de lichte bitter- en frisse citrustonen. Zeekraal geeft het bier een lichtzilte afdronk die de juiste karakteristieken uit het bier naar boven haalt."

Seumerfeugel oogt licht van kleur en is troebel. Het is een droog tarwebier met een frisse, licht zurige smaak, onder meer verkregen door gebruik te maken van sauer mout.

De productiecyclus van Texels bier is drie weken. Bij het produceren van seizoenbieren loopt de brouwerij een kwartaal vooruit. Bockbier drink je in de herfst, het brouwen gebeurt in de zomer. Bierbrouwer Ron Witte startte in februari met het brouwen van Seumerfeugel. Elke dag wordt begonnen aan nieuwe brouwsels en is er ook vers jongbier. Elke morgen om 10:00 uur wordt de kwaliteit daarvan geproefd.

Groei van het aantal speciaalbieren, maar ook van de hoeveelheid. Timmer: "De markt voor speciaal bier groeit elk jaar met 7 tot 9 procent, onze ambitie is om jaarlijks met het dubbele daarvan te groeien." De productiecapaciteit moet daarop vooruitlopen. Zo is de brouwerij onlangs uitgebreid met extra ketels. Met op zolder achttien gistketels van 9000 liter moet de brouwerij er weer een tijdje tegenaan kunnen. Dankzij de nieuwe vulinstallatie voor flesjes is de capaciteit onlangs opgevoerd naar 10.000 flesjes per uur.

High tech. Maakt dit soort automatisering menskracht overbodig? Timmer: "Absoluut niet. Mensen zijn onmisbaar. De techniek verhoogt de kwaliteit van het werk. Zoals ook het brouwen gespecialiseerd werk is. Medewerkers leiden elkaar op. Ron Witte, de bierbrouwer die er al sinds 2009 werkt, leert het vak aan collega's. En volgt zelf ook een opleiding."

Een snel groeiend bedrijf, over de verhuisplannen naar Oudeschild is al veel gezegd en geschreven. Nadat de raad in maart groen licht gaf voor het bestemmingsplan, wordt achter de schermen druk gerekend, getekend, gepland en wat al niet meer. Binnenkort horen we daar meer van.

Een vraag die bij menigeen op de lippen brandt? Hoe Texels is de Tesselse Bierbrouwerij? Het gerucht gaat dat Heineken het heeft overgenomen. Timmer ontkent met kracht: "Veel brouwerijen van speciaalbier zijn in grote handen, maar wij zijn echt een zelfstandige brouwerij."