Achter de schermen

Proeftuin

Vrolijk en blij stapten ze dinsdagochtend aan wal. Acht mensen die een handelsmissie van het vasteland naar Texel hadden ondernomen om start-ups met nieuwe ideeën aan de man te brengen. Vrolijk en blij keken ze om zich heen: eindelijk in het Waddengebied, eindelijk op Texel en eindelijk gearriveerd in die prachtige 'proeftuin' waar ze aan de overkant al zo vaak over gehoord hadden.

De 'proeftuin', het begrip dat in 2009 werd geïntroduceerd in het rapport Texel Geeft Energie. Texel als proeftuin voor pioniers om in alle rust iets nieuws voor het eerst in de praktijk te proberen om te zien of het allemaal werkt. Daar word je wel enthousiast van. En dan is daar opeens zo'n verslaggever van zo'n lokale krant die stoïcijns loopt te brommen dat de proeftuin allang niet ongerept meer is en dat er al vele voorgangers zijn geweest.

En dan bromt die vogel ook nog dat diverse voorgangers met stille trom vertrokken of hun sporen achterlieten, waardoor de volgende met enige scepsis wordt ontvangen. Nee, dáár word je vrolijk van als je net voet aan wal hebt gezet... Die verslaggever was ik dus. En ik weet het; als mensen enthousiast zijn over iets nieuws, moet je vooral niet afremmen. Maar het geval wil dat proeftuin en bewoond gebied hier nogal nauw samenvallen en dat wordt soms pas in een laat stadium ontdekt met alle teleurstellingen van dien...

Daarom voor de zekerheid - op papier - een goedbedoeld advies: Texel is een prachtige proeftuin voor innovaties op het gebied van onder meer duurzaamheid en veel mensen zijn bereid medewerking te verlenen. Er wordt echter wel gekeken of iemand een 'blijvertje' is met ideeën die haalbaar zijn en - ook niet geheel onbelangrijk - geld opleveren dan wel besparingen teweeg brengen. In dat geval kan het snel gaan. Maar er wordt ook gekeken of er niet toevallig sprake is van de zoveelste 'Grote Belofte' die met wilde plannen de proeftuin binnen stormt. In dat geval kunnen uit voorzorg soms al snel de stille trommels klaar staan...

Luchtfietserij, hoogdravendheid en vage vergezichten zijn hier geen lang leven beschoren. Daarvoor is teveel nuchterheid aanwezig. Wie dat aanvoelt, kan met zijn of haar start-up een bloeiende tijd tegemoet zien in de proeftuin die Texel heet. Zeker als je er ook nog rekening mee houdt dat er elke dag geleefd, gewoond en gewerkt wordt in die proeftuin!

Jeroen van Hattum