Contacten leggen bij Kaap Skil tijdens de handelsmissie naar Texel.
Contacten leggen bij Kaap Skil tijdens de handelsmissie naar Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Handelsmissie met start-ups op Texel

Zonneceldakpannen, machines om organisch afval uit de horeca te composteren, woningen van houten modules en vliegers om onder water energie op te wekken. Een aantal ideeën die dinsdag voorbij kwamen tijdens een handelsmissie naar Texel.

Vertegenwoordigers van vijftien zogeheten start-ups (beginnende veelal innovatieve bedrijven) gingen deze week varend op handelsmissie langs de Waddeneilanden. Acht start-ups waren dinsdagochtend een paar uur op Texel om zichzelf te presenteren en contacten te leggen met Texelaars. De handelsmissie wordt gehouden in het kader van de Trilaterale Waddenzee Conferentie die donderdag in Leeuwarden van start is gegaan.

Het leidde bij Kaap Skil in Oudeschild tot een presentatie van diverse ideeën om te werken aan een duurzame samenleving dan wel een zogeheten circulaire economie waarbij reststoffen geen afval meer zijn, maar worden hergebruikt. Zo had Slow Mill plannen voor het winnen van energie uit de golven, gecombineerd met het tegengaan van kustafslag, ontvouwde Zuiver Varen ideeën voor een transportlijn met zeilschepen, presenteerde Humphrey Marine ideeën voor brandstofcellen en had SeaCurrent plannen om met behulp van onderwatervliegers in de diepere delen van de zeegaten tussen de eilanden energie te winnen.

Mayke Veeger van Stedebouwkundig Adviesbureau Texel had onder meer interesse in de zonneceldakpannen die de start-up Zep BV presenteerde. "Dat was interessant, omdat het toepasbaar is." De pannen kunnen volgens Zep BV onder meer in beschermde stad- en dorpsgezichten worden toegepast. Ze worden op panlatten gelegd en aan de achterzijde zitten stekkers die aan elkaar worden geschakeld.

Jan Wolter Timmerman uit De Koog was enthousiast over de slimme machine om organisch afval uit de horeca te composteren. Mariska Kleijsma van Ecocreation liet weten dat de machine het afval binnen 24 uur verwerkt tot droge compost die nog maar 15 procent van het oorspronkelijke volume heeft. De machine rendeert vanaf veertig kilo groenafval per dag en de compost kan worden hergebruikt. "Dat is iets waarvoor je met meerdere ondernemers zou kunnen samenwerken, zodat je er gezamenlijk gebruik van kan maken." Het hergebruik past binnen de principes van de circulaire economie. "Dat is iets waarin ik geïnteresseerd ben sinds de lezing van Gunter Pauli een paar jaar geleden hier op Texel." Dat was tijdens een symposium van de Rotary eind 2015.

Sebastiaan Hamerleers van de start-up Sustainer Home gaf tijdens zijn presentatie aan interesse te hebben om met de modulair opgebouwde huizen (omschreven als een duurzame vorm van legoblokjes) mee te doen in de nieuwbouw van De Tuunen bij Den Burg. Volgens Hamerleers kennen die huizen weinig CO2-uitstoot waardoor ze bijdragen aan verduurzaming. Volgens Innofest, dat de handelsmissie langs de Waddeneilanden begeleidde, waren de start-ups geselecteerd in de wetenschap dat de Waddeneilanden de uitdagingen hebben op het gebied van (tijdelijke) woningbouw, energie, vervoer en afvalverwerking. Meespelend was ook dat de eilanden door de ambities op het gebied van duurzaamheid geschikte gebieden zijn (proeftuinen) voor start-ups om ideeën en innovaties tot verdere ontwikkeling te laten komen.