De Kreeftepolder op de zuidpunt van Texel is vernoemd naar opzichter Jaap Kreeft.
De Kreeftepolder op de zuidpunt van Texel is vernoemd naar opzichter Jaap Kreeft. Foto: Archief Texelse Courant

Opzichter RWS was onder indruk van de krachten van de natuur

Er zijn maar weinig mensen naar wie een polder is vernoemd. De Kreeftepolder op de zuidpunt van Texel is vernoemd naar Jaap Kreeft, opzichter bij Rijkswaterstaat.

Jaap Kreeft (1940) werd geboren aan de Polderweg in De Waal. Tot zijn vroegste herinneringen behoort de opstand van de Georgiƫrs. De karren vol met dode mensen die hij als kind voorbij zag komen, stonden op het netvlies gegrift. Bij de beschieting van De Waal werd het ouderlijk huis verwoest en moest het gezin vluchten naar Oudeschild.

Zijn eerst baantje was "smeerjongen" en daarna kraanmachinist. In 1971 ging hij bij Rijkswaterstaat aan de slag, nadat hij een cursus meten en uitzetten had gevolgd. Zijn eerst klus was het verbreden van de Ploegelanderweg bij de Rovershut. Ook was hij betrokken bij de aanleg van het parkeertterrein bij paal 17. Zijn belangrijkste werk speelde zich af op het strand en in de duinen, als toezichthouder op werk gericht op kustbehoud. Er werd helm geplant en rietschermen gezet en veel zand verplaatst. Veel grond was nodig voor de aanleg van de zogeheten superkering. Er waren ook mislukkingen, zoals het plaatsen van rijen palen op het strand, om zand vast te houden.

In 1979 begonnen de zandsuppleties. De eerste zou tien jaar dienst doen, maar was na drie jaar alweer verdwenen. Kreeft: "Ik ben altijd weer onder de indruk van de krachten van de natuur. Bij de storm van 1976 was alles wat we hadden aangelegd weggespoeld. Ik was er ontdaan van en zei tegen Harting (dienstkringhoofd: dit is niet leuk meer. Hij zei: in Den Haag liggen ze er ook niet wakker van. Ga jij maar gewoon door."

Eigenzinnigheid was Kreeft niet vreemd, met bureaucratie en protocollen binnen RWS had hij weinig op. Maar als hij iemand betrapte die onder het prikkeldraad door ging, bediende hij diegene van een stevige preek. "Duin belopen is zeewering slopen."

In 1976 besloten Kreeft en Harting om ten zuiden van de Horsmeertjes een duindijk te laten opstuiven en zo land te winnen. In verrassend korte tijd ontstond een nieuwe polder. Collega's plaatsten bij wijze van grap toen het bord "Kreeftepolder". Inmiddels de officiƫle naam, eeuwigheidswaarde dus. Als eerbetoon aan de oud-opzichter werd vorig jaar een bankje in de Kreeftepolder geplaatst. In zijn vrije tijd was hij onder meer actief als koorzanger en als vrijwilliger bij de Historische Vereniging het Luchtvaart en Oorlogsmuseum. Vorige week woonde hij nog de opening van de nieuwe expositie bij. Jaap Kreeft overleed maandag en werd 78 jaar.