Wat ik zeggen wou

Toen en nu

Op 4 juni 1940 was voor Nederland de Tweede Wereldoorlog nog geen maand oud, was mijn moeder precies 5 maanden in verwachting van haar derde kind en waren honderden Engelse schepen bezig Britse militairen die in het nauw waren geraakt op de kust van Vlaanderen te evacueren. Deze massale operatie staat bekend als 'The Retreat from Flanders'. Sir Winston Churchill hield toen een beroemde rede, bekend onder dezelfde naam. Een zin uit de opname van die toespraak, uitgesproken met die kenmerkende, haast barse stem, is mij tot op de dag van vandaag altijd bijgebleven. Die prachtige volzin van Churchill: " We shall defend this island......whatever the cost may be !", drukt niet alleen zijn vastberadenheid uit, maar was ook bedoeld om de gelederen te sluiten; om de Engelsen ervan te overtuigen dat er veel te verdedigen viel en dat de strijd hard en langdurig zou zijn. Met enige fantasie en de nodige nuancering is die beroemde zin ook op onze huidige situatie op Texel van toepassing. Velen voelen zich in hun belangen bedreigd.

Zo staan de Texelse kernwaarden onder grote druk. Ooit hoorde daar ook 'stilte' bij, maar zelfs 'rust' is nu eigenlijk alleen nog te vinden op plekken waar geen (auto)wegen zijn. Aan de andere kant betekenen die steeds groeiende verkeersstromen wel voor velen van ons een goed belegde boterham. Zelfs onze natuur en vormen van onze cultuur zijn sterke economische pijlers geworden. Boeren en vissers voelen zich in hun bestaan bedreigd door de natuur-rakkers en diezelfde rakkers vinden dat het groeiend recreatief gebruik van de natuur schade veroorzaakt. De achterliggende oorzaak voor alle onvrede en onrust is m.i. onze aangeboren instelling om 'wel meer' te willen maar 'niet minder'.

De nieuwe coalitie van TB,VVD en GL die de komende vier jaar aan het roer staat, wacht een zware taak. Zij zal de jarenlange koers van 'steeds meer' moeten bijsturen naar de keuze tussen 'genoeg' of zelfs 'minder'. Churchill is inmiddels verleden tijd, maar zijn hartekreet "We shall defend this island...." lijkt op Texel heel aktueel.

Rien Mast, Den Burg