Vijftien teams gaan tijdens Big Day Texel op pad om zoveel mogelijk vogels te spotten.
Vijftien teams gaan tijdens Big Day Texel op pad om zoveel mogelijk vogels te spotten. Foto: Archief Texelse Courant

Vogelspotters binden strijd met elkaar aan op Big Day Texel

Vijftien teams van vogelaars gaan tijdens Texel Big Day op zaterdag 12 mei de strijd met elkaar aan om in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te ontdekken.

De deelnemende teams verplaatsen zich per e-bike over het eiland en proberen zo het record van 2017, dat staat op 149 vogelsoorten, te verbreken. Daarmee wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Dit jaar heeft Texel Big Day ervoor gekozen om de huiszwaluw, door Sovon en Vogelbescherming Nederland benoemd tot vogelsoort van 2018, te ondersteunen. In de afgelopen 40 jaar is de Nederlandse populatie huiszwaluwen met 70% afgenomen. Met het opgehaalde geld zorgt Stichting Texel Vogeleiland voor goede voorlichting over de huiszwaluw en maatregelen om de huiszwaluw op Texel een handje te helpen, zoals het creƫren en behouden van nestgelegenheid.

Charlotte Biskop, boswachter van Staatsbosbeheer. "Op het eiland komen 380 vogelsoorten voor en dat maakt Texel de meest vogelrijke gemeente van Nederland. De variatie in het landschap maakt het Waddeneiland aantrekkelijk voor broedvogels. Ze profiteren van het wad, de natte duinvalleien, het bos en de polders. Kortom: Texel is een feest voor iedere vogelliefhebber!"

"Op deze manier vogels kijken is leuk en spannend," vertelt Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel. "Je zit niet uren achter een struik verborgen in de hoop dat je wat ziet, maar gaat actief op zoek en je bent heerlijk buiten in de natuur. En natuurlijk hoef je niet perse de volledige 24 uur actief te zijn, even je slaap pakken en eten hoort er natuurlijk ook bij."

De Texel Big Day is een initiatief van het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. De 24-uurs race wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei 2018 en de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018.