Geen uitbreiding en legalisering Texel Zoo, wel handhavingstraject

De gemeente werkt niet mee aan legalisering en uitbreiding van Texel Zoo. Er loopt een handhavingstraject tegen de dierentuin in polder Het Noorden, dat zal worden voortgezet.

Aan de Schorrenweg is waar voorheen Eureka zat, is nu dierentuin Texel Zoo gevestigd. Exploitanten Martijn Padberg en Mariƫlle Blauwe namen het twee jaar geleden over en hebben er veel werk van gemaakt om er wat moois van te maken. Nieuwe verblijven, nieuwe dieren, een frisse uitstraling en een nieuwe naam.

Maar de dierentuin is volgens het college in strijd met de bestemming 'Detailhandel-Tuincentrum' en deels 'Agrarisch'. Er schort meer aan. "Een deel van de opstallen is zonder vergunning gebouwd. Op het terrein zijn te weinig parkeerplaatsen voor het huidige gebruik. Qua brandveiligheid zijn er de nodige verbeterpunten", melden b en w. Er is een handhavingstraject gestart. De exploitanten hebben een principeverzoek ingediend voor legalisering en uitbreiding van Texel Zoo. Daaruit blijkt dat circa 5.000 vierkante meter extra nodig is voor het goed kunnen exploiteren van de dierentuin. Het college heeft besloten dit verzoek niet te honoreren en het handhavingstraject voort te zetten. De dierentuin voldoet volgens b en w niet aan de Texelse kernwaarden, de Texelprincipes en het beeldkwaliteitsplan. "De dierentuin in de huidige vorm, met exotische dieren, heeft geen relatie met de natuur, het landschap en de dieren op Texel."

Martijn Padberg wil nog niet inhoudelijk reageren op het nieuws dat woensdag door de gemeente naar buiten is gebracht. "We zijn in gesprek, maar officieel had ik dit nog niet gehoord. Er is veel meer aan de hand en de gemeente heeft veel steken laten vallen. We tekenen in ieder geval bezwaar aan."