Met de klok mee: Hennie Huisman, Sander van Knippenberg, Michiel Uitdehaag en Edo Kooiman.
Met de klok mee: Hennie Huisman, Sander van Knippenberg, Michiel Uitdehaag en Edo Kooiman.

Nieuw college verdeelt onderling de taken; maandag installatie

Een nieuw college van burgemeester en wethouders, dus dat betekent dat onderling ook de portefeuilles van de bestuurders opnieuw zijn verdeeld.

Hennie Huisman (VVD), die als enige wethouder doorgaat in het nieuwe college, krijgt een zware portefeuille. Zij neemt financiën over uit de erfenis van bijna ex-wethouder Frank Kingma. Zij krijgt daarmee de verantwoordelijkheid dekking te vinden voor een miljoenengat in de begroting. Dat begint met bijna twee miljoen in 2019 en loopt op tot €2,8 miljoen in 2022. Dat komt onder meer door het tekort bij het sociaal domein en het geld dat nodig is voor het onderhoud van de wegen.

Huisman behoudt de portefeuilles 'economie en toerisme'. Daarnaast neemt ze de nodige taken over van Kingma (waaronder het parkeervignet) en bijna oud-wethouder Eric Hercules. Van hem neemt ze de posten 'wonen', 'communicatie' en 'duurzaamheid' over. Wethouder Huisman wordt eveneens verantwoordelijk voor Planet De Koog, Waterrijk De Cocksdorp en het plan Energie voor Texel.

Wethouder Edo Kooiman (Texels Belang), die na vijf jaar terugkeert als wethouder, krijgt een zware portefeuille waarin eveneens de taken van Hercules en Kingma zijn verdeeld. Kooiman wordt verantwoordelijk voor onder meer 'gebiedsontwikkeling', beheer openbare ruimte', 'verkeer en vervoer' en 'natuur en landschap'. Hij krijgt ook de herinrichting van de Groeneplaats, het nationaal park, vergunningen, bestemmingsplannen en de havens van Oudeschild en het NIOZ onder zijn hoede. Sander van Knippenberg (GroenLinks), nieuw in het college, krijgt voor een groot deel de oude portefeuille van Huisman onder zijn beheer. Dat is onder meer onderwijs, sociaal domein en zorg. Dat is, vooral met het sociaal domein, eveneens een zware post. Van Knippenberg wordt als wethouder ook verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe sporthal en het nieuwe onderwijscentrum in Den Burg.

Burgemeester Michiel Uitdehaag behoudt vrijwel alles wat hij al in zijn portefeuille had. Nieuw is dat hij verantwoordelijk wordt voor overleg met het Waddenfonds. Dat was eerder nog bij Hercules ondergebracht. De burgemeester draagt ook zorg voor behandeling van bezwaarschriften en klachten. Nieuw in de formulering van die taak is dat de burgemeester in de komende collegeperiode verantwoordelijk wordt voor een regeling voor "kosteloze correctie voor aantoonbare fouten in het bestemmingsplan". De wethouders worden maandagavond 7 mei geïnstalleerd.