€400.000 in Coöperatiefonds

Ieder jaar reserveert Rabobank Kop van Noord-Holland €400.000, - om middels het zogenoemde 'Coöperatiefonds' geld te investeren in goede initiatieven in de regio. Het Coöperatiefonds is de opvolger van de op Texel meer bekende Raboton, dat onder meer bijdroeg aan het Glazen Paleis, de waterspeelplaats in De Cocksdorp en de bestuursklas.

"De Raboton begon op Texel met - zoals de naam al een beetje aangeeft - met een ton, toen in guldens. Het concept heeft zich over Nederland verspreid en werd in de rest van Nederland al Coöperatiefonds genoemd. Om eenduidigheid te creëren heet het fonds op Texel sinds 1 januari ook zo. Het doel van het fonds is ondersteuning te bieden aan goede maatschappelijke doelen binnen thema's als zelfredzaamheid, ondernemerschap en de lokale samenleving. De voorwaarden zijn bovendien uitgebreid, want naast verenigingen en stichtingen mogen ook bedrijven en coöperaties een aanvraag indienen", vertelt Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland.

Kreeg de Rabobank eerder tientallen aanvragen binnen, de laatste vergadering van de commissie die over de aanvragen gaat, waren dat er maar twaalf. "En dat vinden we jammer. Het is niet zo dat het geld op moet, maar het is er wel. Daarom willen we het fonds nogmaals onder de aandacht brengen. Het levert goede kansen voor de regio", vervolgt Nieuwenhuizen. De €400.000,- die jaarlijks beschikbaar is, kan worden verdeeld over initiatieven in Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en op Texel.

Het is niet zo dat iemand met een idee zo even zijn hand op kan houden bij de Rabobank. "Men moet met een goed onderbouwd plan komen. Daarnaast kijkt de onafhankelijke commissie ook of de aanvrager al gekeken heeft naar andere financiers Aanvragen kunnen digitaal ingediend worden. Het wijst zichzelf. Het is niet moeilijk."

Naast de financiële hulp middels het Coöperatiefonds, ondersteunt de Rabobank verenigingen ook nog op bestuurlijk vlak middels een samenwerking met het NOC-NSF. "Verenigingen werken grotendeels met allemaal vrijwilligers die met zaken in aanraking komen, waarmee ze niet per definitie ervaring hebben. Je kunt dan denken aan juridische, notariële, financiële, logistieke en bestuurlijke zaken. Door de samenwerking met het NOC-NSF kunnen wij die kennis leveren."

In 2018 stak de Rabobank € 750.000 in maatschappelijke initiatieven dan wel verenigingen in de regio. "Maar geld is een middel, geen doel. Het doel is de leefbaarheid in de regio hoog te houden", besluit Nieuwenhuizen.