Terugkeer verlichting op risicovolle plekken

Terugkeer van verlichting op risicovolle plekken, afschaffing van de parkeerbelasting op de strandslagen, woningbouw in de buitendorpen en een integraal toeristisch toekomstplan voor Texel.

Het zijn een aantal punten in het nieuwe coalitieakkoord 'Balans Brengen' dat Texels Belang, VVD en GroenLinks hebben opgesteld. De drie partijen vormen de komende jaren de nieuwe coalitie op het eiland. Samen zijn ze goed voor negen van de vijftien raadszetels.

De drie partijen hebben sinds 8 april onderhandeld over het negentien pagina's tellende coalitieakkoord. Dat moet volgens informateurs Daniel Bonne en William Witte de komende jaren leiden tot samenhang en balans in de besluitvorming. Het document is niet in beton gegoten, maar laat de ruimte voor samenwerking met anderen en onderzoek naar haalbaarheid van plannen.

Gesteld wordt dat Texel een sterke, zelfstandige gemeente moet zijn die bestuurlijk goed samenwerkt met andere gemeenten binnen regionale verbanden (Noord-Holland en de Waddeneilanden). Wat de financiën betreft, wacht een uitdaging. Voor 2019 prijkt een tekort van bijna twee miljoen euro op de begroting, oplopend tot €2,8 miljoen in 2022. Volgens het coalitieakkoord moet het huishoudboekje van de gemeente sluitend zijn. "Dat betekent dat de inkomsten leidend zullen zijn voor de uitgaven. Als het nodig is om moeilijke keuzes te maken, gaan we die keuzes niet uit de weg."

De nieuwe coalitie benoemt handhaving als een belangrijk punt. Er wordt met name ingezet op handhaving op illegale recreatieve verhuur en het onttrekken van reguliere woningen aan de woonvoorraad. De partijen stellen zich terughoudend op ten aanzien van de initiatieven om van heel Texel een nationaal park te maken. Natuurbeheerplannen moeten volgens het coalitieakkoord recht doen aan Texelse situaties en de Texelse natuur moet waar mogelijk toegankelijk blijven voor Texelaar en toerist.

Wat de verlichting betreft, wil de coalitie inventariseren waar zich nu risicovolle plekken bevinden. Volgens Witte en Bonne hoort veiligheid voorop te staan, zonder dat de kernwaarde nachtelijke duisternis wordt aangetast. "Verlichting hoeft niet omhoog te schijnen."

Voor woningbouw willen de partijen inventariseren hoe er met name in de buitendorpen kan worden gebouwd. "Inbreidlocaties in bestaande woonkernen hebben daarbij vaak de voorkeur." De nieuwe coalitie wil de toegang van jonge mensen tot de woningmarkt stimuleren en zorgen voor doorstroming, zodat jong en oud op het eiland kan wonen. "Onderwijs en goede zorg zijn eveneens cruciaal voor het leefklimaat op Texel."

De nieuwe coalitie wil terughoudend zijn ten aanzien van verhogingen van lokale belastingen en heffingen, maar zet de deur niet op slot voor eventuele verhogingen. Meer over het nieuwe coalitieakkoord op pagina 2.