Een nieuw integraal toeristisch toekomstplan moet inzicht geven in de balans tussen het toerisme en de draagkracht van de landschappelijke ruimte.
Een nieuw integraal toeristisch toekomstplan moet inzicht geven in de balans tussen het toerisme en de draagkracht van de landschappelijke ruimte. Foto: Jeroen van Hattum

"Gesprekken op basis van gelijkwaardigheid"

Vrijwel dagelijks waren Daniel Bonne en William Witte de afgelopen weken bezig met de vorming van de nieuwe coalitie van Texels Belang, VVD en GroenLinks.

De twee afgevaardigden van Texels Belang namen als informateurs het heft in handen, nadat Texels Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart de grootste partij was geworden. De informateurs gingen in eerste instantie met alle andere partijen om tafel om te kijken wat de mogelijkheden waren. Volgens Bonne en Witte ging dat op basis van gelijkwaardigheid en nog zonder al een coalitie voor ogen te hebben.

Zondagavond 8 april maakten de informateurs bekend dat zij verder in zee wilden gaan met VVD en GroenLinks. Dat deed volgens hen recht aan de kiezer: Texels Belang en GroenLinks waren de winnaars van de verkiezingen (vier en twee zetels) en met de VVD erbij (drie zetels) zouden ze op een stabiele meerderheid van negen zetels komen.

Volgens Witte en Bonne verliepen de onderhandeling positief-kritisch ten opzichte van elkaar. De drie partijen liggen op het eerste gezicht niet direct in elkaars verlengde, maar volgens de informateurs viel dat wel mee. Bonne: "Je zit uiteindelijk als Texelaars aan tafel. Je praat over gezamenlijke belangen, er wordt alleen vanuit een andere invalshoek tegenaan gekeken." Er waren geen punten waar ze het niet met elkaar eens konden worden. Maandagmiddag 30 april lieten de informateurs weten dat de nieuwe coalitie rond was. Gisteren werd het akkoord gepresenteerd dat de komende jaren voor TB, VVD en GL als spoorboekje moet dienen.

Toekomstplan

Volgens het akkoord moet er deze raadsperiode een integraal toeristisch toekomstplan komen. Dat is nieuw ten opzichte van de vorige raadsperiode. Een integraal toeristisch toekomstplan moet zorgen voor balans tussen toeristische slaapplaatsen en draagkracht van de landschappelijke ruimte. De coalitie wil voor het plan een beddentelling laten uitvoeren en een registratieplicht voor Bed and Breakfast invoeren. Het nieuwe integrale plan moet ook een visie op het toerisme bevatten, inclusief de daarbij behorende infrastructuur, een nieuw parkeerplan en speciale aandacht voor mobiliteit en dagtoerisme. De coalitie wil Texelaars, ondernemers en belangenorganisaties als VVV, TOP, TESO, nationaal park, LTO, visserij en anderen bij het toeristisch toekomstplan betrekken. "We willen in dat document veel gegevens samenbrengen, zodat we op basis daarvan beslissingen kunnen nemen."

Duurzaamheid krijgt ook een belangrijke rol in het nieuwe coalitieakkoord. De ambitie om Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend te hebben op energiegebied is niet meer haalbaar, maar volgens de partijen moet het wel lukken om in 2022 goed op dreef te zijn. Bedoeling is daarvoor de ambitie uit 2008 te actualiseren. De coalitie wil verder een terughoudend beleid voeren ten opzichte van grootschalige en intensieve industriƫle activiteiten, meer aan hergebruik doen en de uitstoot van schadelijke emissies tot een minimum beperken.

Basisscholen in de dorpen moeten behouden blijven "zolang het pedagogisch klimaat en de kwaliteit van het onderwijs op een acceptabel niveau kan worden gewaarborgd". Er wordt krachtig ingezet op het behoud van volwaardige opleidingsrichtingen in het voortgezet onderwijs met speciale aandacht voor het VMBO en de sectoren toerisme, techniek, horeca en bouw in samenwerking met het bedrijfsleven.

De coalitie wil volgens het zogeheten 'IJslands model' het drank- en drugsmisbruik onder de Texelse jeugd terugdringen. Het 'IJslands model' is een project in IJsland waaraan de gehele samenleving meedoet en waarin, verspreid over een langere tijd, met succes het drank- en drugsgebruik onder jongeren is verminderd.