Koeienschilder Ruud Spil aan het werk in de stal van Novalishoeve.
Koeienschilder Ruud Spil aan het werk in de stal van Novalishoeve. Foto: Lonneke Legierse

Koeien model voor kunstenaar

"De koe is een dier met een ziel en persoonlijkheid." Uitspraak van koeienschilder Ruud Spil. In de stal van Novalishoeve bij Den Hoorn schilderde hij portretten van koeien. Het resultaat is te zien op de expositie in Novalishoeve, die zaterdag 5 mei om 11:00 uur wordt geopend.

Een bijzonder gezicht om Spil aan het werk te zien tussen de koeien. Het is de aardsheid van de koe die Spil zo aantrekt. "Een koe is een verdraagzaam dier, het pretendeert niet iets te zijn. Een koe is gewoon." Spil heeft een voorliefde voor oude koeienrassen, en vooral voor de blaarkop: een Gronings ras met een witte kop en een blaar rondom de ogen. Dit ras was bijna niet meer te vinden maar de laatste 25 jaar wordt het weer gefokt.

Ruud Spil (1961) studeerde aan de Ruudt Wackers Academie en aan de Hogeschool van Amsterdam (docentenopleiding tekenen en schilderen). Hij is een bevlogen schilder van vooral koeien en soms kleinvee zoals paarden, schapen en geiten. Hij werkt het liefst in stallen, weilanden en op veemarkten en -keuringen.

Vooral in stallen zijn koeien heel dichtbij en nauw te observeren. Dan schetst hij met houtskool op een plankje of op papier zijn indrukken. In het atelier verwerkt hij de schetsen tot schilderijen in olieverf op paneel of doek. Spil legt raskenmerken vast, maar ook het uiterlijk van individuele koeien, en hun gedrag. Daardoor ontstaan persoonlijke portretten.

Haagse School

Ruud Spil voelt zich verwant aan de schilders van de Haagse School uit de 19de eeuw. Net als zij vindt Spil dat een schilder erop uit moet, 'de boer op', om ter plekke in de natuur een onderwerp te vinden, te observeren en vast te leggen. Het treffen van de juiste sfeer is daarbij essentieel.

Spil schildert buiten met behulp van een zelfgemaakte schilderskist. In de binnenkant van de deksel kan een plankje worden gezet om als drager van een olieverfschets te fungeren. Er is echter één groot verschil tussen Spil en de Haagse Schoolschilders: zij gebruikten koeien meestal als stoffage (invulling) van landschappen, terwijl voor Spil de koe het hoofdonderwerp is. De expositie is te bezichtigen in de maanden mei en juni.

Workshop

Voor wie zelf wil leren koeien schilderen, is er 17 juni van 13:00 tot 17:00 uur een workshop koeien schilderen op Novalishoeve.

Afbeelding
Afbeelding