Prof. dr. Han Lindeboom tijdens zijn afscheidssymposium, waarin hij zijn toekomstvisie voor de Noordzee en voor de Cariben uiteen zet.
Prof. dr. Han Lindeboom tijdens zijn afscheidssymposium, waarin hij zijn toekomstvisie voor de Noordzee en voor de Cariben uiteen zet. Foto: Bert Brinkman

Prof. Han Lindeboom: 'Een zee aan kansen'

"Een unieke kans om de ecologische balans te herstellen. En dat is meer dan alleen natuurreservaten, we gaan heel veel energie op zee winnen en de mogelijkheden voor de productie van gezond voedsel staan nog in de kinderschoenen."

"Het gaat om vele miljarden aan investeringen, er ligt een zee aan kansen." Dat zei prof. dr. Han Lindeboom vrijdag op het symposium ter gelegenheid van zijn afscheid van Wageningen University en Research. "Het wordt drukker op zee en het komende jaar zal er belangrijke besluitvorming zijn over duurzame energie, afbouw olie/gas platforms, landbouw op zee en hoe het verder moet met de visserij. Daarbij is het belangrijk dat menselijke activiteiten in balans met de natuur plaatsvinden."

De kunst is volgens Lindeboom om via een integrale aanpak naar oplossingen te kijken. "Waarbij de inzet moet zijn gericht op een nieuw ecologisch evenwicht tussen natuur en alle menselijke activiteiten: "Zodat onze kinderen straks vol trots kunnen zeggen dat de Noordzee weer in balans is met ruimte voor natuur èn voor menselijk gebruik."

Wageningen University spreekt lovende woorden over de vertrekkende hoogleraar Mariene Ecologie die zich al meer dan 30 jaar inzet voor de bescherming van de zee. Niet alleen de Noordzee, ook in het overzeese gebied. "In het Nederlandse deel van de Cariben staan we voor de enorme uitdaging om de koralen te redden. Door vervuiling, erosie, kustbebouwing, overexploitatie en klimaatverandering dreigen de koralen de komende 15 jaar te verdwijnen. Als we niet snel wat gaan doen zal niet alleen fantastische natuur verdwijnen, ook de economieën en veiligheid zijn in gevaar."

Een wetenschapper met contacten tot in de hoogste kringen. Zo organiseerde Lindeboom samen met ruimtevaarder André Kuipers in 2016 het Paleissymposium 'Duurzame Caraïben'. Met koning Willem-Alexander en koningin Máxima als gastheer en gastvrouw. Aan bod kwamen bedreigingen van het koraal in het algemeen, maar ook specifieke factoren die van invloed zijn in het Caraïbisch gebied vanwege de locatie of de sociaaleconomische omstandigheden.

Ook een wetenschapper die met zijn uitleg het grote publiek wist te boeien. In RTL Late Night leidde Lindeboom kijkers rond in de onderwaterwereld van de Noordzee en toonde dat die veel meer is dan haring en kwal, maar ook scholen vissen en zelfs steenkoraal. Hij vertelde hoe het Great Barrier Reef een inspiratie kan zijn.

Geprezen en gerespecteerd, maar ook verguisd, met name in visserijkringen, die hem de opgelegde vangstbeperkingen en gebiedsafsluitingen kwalijk nemen. Schrijvende Visser Martijn van den Berg: "Met stapels onderzoeken om u heen, resultaten van uw eigen onderzoeken, grafieken en statistieken bent u een toekomst aan het verzieken. Niet alleen voor mij hoor Ome Han, nee, ook voor mijn nageslacht."

Niet op de persoon, maar des te feller op de inhoud ging het er voorheen aan toe in discussies met toenmalig visserijvoorman Ben Daalder. Waarna deze Texelaars, beiden lid van de Rotary, na afloop het gesprek op amicale toon voortzetten. Bewonderaars en criticasters zijn nog niet van hem af. Lindeboom (66) gaat formeel met pensioen, maar is voornemens zijn werk voor te zetten.

Zijn volledige toespraak, met daarin zijn toekomstvisie voor de Noordzee en de Cariben, is te lezen op www.texelsecourant.nl.