Na forse krimp personeel nu extra ambtenaren voor meer kwaliteit

Na de reorganisatie die de gemeente in 2013 heeft ingezet zijn er rond de 30 fte minder ambtenaren in dienst en huurt de gemeente per jaar €800.000,-minder aan extern personeel in. Maar op enkele onderdelen pakt het verkeerd uit. Daarom wil de gemeente weer extra menskracht inzetten.

Doel van de reorganisatie was om de bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeente Texel te behouden, met behoud van een goede dienstverlening, door een slankere, fittere organisatie te worden. De personeelsbezetting is dus flink gekrompen, evenals de inhuur van externe krachten. Dit terwijl er voor de gemeente met de drie decentralisaties een grote hoeveelheid nieuwe taken bij zijn gekomen.

Uit een evaluatie van de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie in de periode 2013-2017 door interim-gemeentesecretaris/directeur Theo van Waas blijkt nu dat de werkdruk binnen de organisatie op onderdelen te hoog is. Dit is een gevolg van enkele minder geslaagde structuuraanpassingen uit de reorganisatie en een te ruime formatiereductie in de uitvoerende en dienstverlenende functies. Destijds was het idee om Vergunning, Toezicht en Handhaving (VTH) onder te brengen bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Maar voor wat betreft naleving van de Omgevingswet blijkt de RUD nog niet klaar voor die taak. Toezicht op Milieu blijft wel bij de RUD.

Het college van b en w concludeert dat om de bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeente Texel te behouden en kwalitatief goede dienstverlening te blijven bieden een personele investering nodig is. Daarvoor stelt het college de raad voor om voor 2018 (incidenteel) €225.000,- beschikbaar te stellen en het college onderzoek te laten doen naar een structurele oplossing.