Zestig van Texel en wandelrondje in 2019 samen in één weekend

Het wandelrondje om Texel keert terug in 2019. Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje gaat het befaamde rondje van weleer nieuw leven inblazen.

Het wandelrondje wordt gehouden op zaterdag 6 april 2019. Een dag later, op zondag 7 april 2019, vindt de vijftiende editie van de Zestig van Texel plaats. Het Gouden Boltje en Atletiekvereniging Texel (organisator van de Zestig) hebben de handen ineen geslagen om beide evenementen in hetzelfde weekend te laten plaatsvinden.

Het Gouden Boltje organiseerde het wandelrondje in 2010 voor de veertigste en laatste keer. De vereniging stopte er toen mee omdat het lastig begon te worden om telkens voldoende vrijwilligers te vinden. Het wandelrondje ontstond in 1967 op initiatief van Corrie Timmer en Peter Rijkers. In 1971 nam Het Gouden Boltje de organisatie over. De laatste editie van zaterdag 7 augustus 2010 kende 322 deelnemers van wie driehonderd mensen de ronde van zestig kilometer om het eiland voltooiden.

Aan de nieuwe editie in 2019 kunnen maximaal vijfhonderd mensen meedoen. Het wandelrondje krijgt hetzelfde parcours als de Zestig van Texel. De wandelsportvereniging komt van de zomer op haar website (www.hetgoudenboltje.com) met nadere informatie.

De Zestig van Texel kent ook veranderingen. Het evenement werd steevast om de twee jaar op Tweede Paasdag gehouden, maar de organisatie wil de hardloopwedstrijd om het eiland in principe gaan loskoppelen van de Paasdagen in verband met de toenemende Paasdrukte op het eiland. Dat betekent dat de vijftiende editie volgend jaar niet op Tweede Paasdag is, maar op zondag 7 april oftewel de eerste zondag van de maand.

De opzet is hetzelfde gebleven. Er kan op 7 april 2019 vier keer 15 km estafette worden gelopen, een afstand van 60 km en ook de 120 km staat op het programma. Inschrijven voor de Zestig van Texel is mogelijk vanaf 1 september. Meer op www.dezestigvantexel.nl waar ook een handleiding is te vinden om het lopen van 60 kilometer te trainen.