MBO detailhandel vanaf september

Er wordt hard gewerkt aan een MBO-opleiding detailhandel niveau 3 op Texel. Eind mei moet duidelijk zijn of er genoeg animo is voor de Beroeps Begeleidende Leerweg-opleiding (BBL) op het eiland. Het betreft een opleiding van anderhalf jaar, waarbij mijn minstens twintig uur werkt en één dag in de week naar school gaat. De opleiding moet in september al starten.

Het initiatief is genomen door Arjen van Diepen, van de Jumbo op Texel en daarnaast voorzitter van de sectie Retail van het Texels Ondernemers Platform (TOP). "Vanuit Jumbo hebben we dit enkele jaren geleden al gedaan en dat was een groot succes. Maar nu staat het helemaal los van de Jumbo. Ik wil een MBO-opleiding die zich constructief nestelt op Texel. We richten ons daarbij op personeel van alle Texelse bedrijven en op schoolverlaters. Ik vind het belangrijk dat er kansen liggen voor de jeugd om ook theoretische kennis op te doen en dan niet alleen de visie van Arjen van Diepen."

Van Diepen nam contact op met Onderwijsgroep Noordwest-Holland en ook zij waren enthousiast. "Zij zien er wat in en helpen echt mee. Zij informeren bij het UWV en ik ben bezig met gesprekken met Texelse ondernemers. Leerlingen die van het VMBO of de MAVO af komen, zijn tegen de vijftien of zestien jaar oud. Wanneer zij iedere dag naar Schagen op en neer moeten, is dat voor velen een drempel. Dat kost je per dag - inclusief boot, overstappen en trein en wachttijd - zo vier uur per dag. Als we op Texel echt wat willen, is dit de kans. Het is mooi om te zien dat de ondernemers het voortouw nemen. Erwin van der Linde startte onlangs de MBO-opleiding fietstechnicus niveau 1 en Rob Vos is met onder meer de gemeente en TOP bezig met de opleiding 'koks en keukenpersoneel niveau 2' die in september moet starten."

Arjen van Diepen kijkt stiekem al verder dan de opleiding die nu in het verschiet ligt. "Ik ben hier heel enthousiast over en ik wil uiteindelijk ook kijken of een niveau 4-opleiding detailhandel naar Texel kunnen halen. Met een dalend aantal leerlingen op de OSG, zie ik ook mogelijkheden om die studenten daar lessen te laten volgen. Hierdoor blijven lokalen gevuld en kan een solide MBO-opleiding ook bijdragen aan het behoud van de OSG op Texel."

Aanmelden

Bedrijven en potentiële studenten met interesse kunnen contact opnemen met Arjen van Diepen via Arjen.Diepen@jumbo.com. "Ik wil wel echt benadrukken dat het geen Jumbo-opleiding is. Het is een algemene opleiding. Het is een prachtige kans voor (jonge) werknemers om toch nog verder te leren. Het is wel belangrijk dat mensen zich echt melden. Het zou zonde zijn als we deze kans met zijn allen laten schieten. We roepen allemaal dat we vervolgonderwijs willen op Texel, dan moeten we die kansen wel aangrijpen."