Vlnr Rinus Kuiper, burgemeester Michiel Uitdehaag, Willem van Sambeek, Gerard Kruithof en Gerben van der Feen.
Vlnr Rinus Kuiper, burgemeester Michiel Uitdehaag, Willem van Sambeek, Gerard Kruithof en Gerben van der Feen. Foto: Jeroen van Hattum

Lintjes voor inzet voor Texelse samenleving

"U heeft zich geruime tijd ingezet ten bate van de Texelse samenleving." Een zin die donderdagochtend meermalen klonk in de feestelijk aangeklede raadzaal van het gemeentehuis in Den Burg.

Liefst zeven Texelaars kregen tijdens de Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding voor hun inspanningen voor de Texelse samenleving. Ze werden allen Lid in de Orde van Oranje Nassau. De huldiging werd opgesplitst in twee delen, zodat er voor iedereen de tijd en de ruimte was om aandacht te besteden aan de verrichtingen.

Gerard Kruithof uit Oosterend kreeg de onderscheiding voor zijn inzet bij SV Oosterend, de Stichting Integratie Gehandicapten Texel (SIGT) en D66. Gerard was van 1992 tot 2009 actief bij SVO. Hij was daar bestuurslid van de jeugdafdeling en penningmeester. Hij begeleidde ook mee de bouw van de nieuwe kantine. In 2005 was hij mede-oprichter van SIGT dat zich inspant voor de toegankelijkheid voor mensen met fysieke beperkingen. Hij is er penningmeester en gesprekspartner voor diverse organisaties op het eiland. Gerard stond ook aan de basis van de Cadweazles op het strand (gemotoriseerde strandrolstoelen) en de invalidelift bij sporthal Ons Genoegen. In 2009 trad hij aan binnen D66 waar hij eveneens penningmeester is en lid van de steunfractie.

Rinus Kuiper uit Oosterend werd onderscheiden voor zijn jarenlange inzet bij de Protestante Waddengemeente Texel, Texelse landbouworganisaties en zijn inzet als dirigent van zangkoren, exploitant van het draaiorgel en presentator bij Radio Texel. Bij de kerk is hij sinds 1974 onder meer kerkenraadslid, diaken en pastoraal werker geweest. Sinds 1983 is hij voorganger (lekenpreker) bij verschillende kerkdiensten en uitvaarten. Rinus verzorgt de weeksluitingen in het verpleeghuis en de Gollards en hij is schrijver van geestelijke liederen en gedichten.

Van 1985 tot 2006 was hij bestuurslid en voorzitter van diverse Texelse landbouworganisaties. Van 2005 tot 2015 was hij dirigent van de zanggroep van de 'Historische Vereniging', de 'Achter de Ruge Diek' Zangers en de 'Zingende Zeeman'. Met zijn draaiorgel stond hij belangeloos op markten en bijeenkomsten. Bij Radio Texel is hij presentator van het programma 'Symfonica'.

Gerben van der Feen uit Oudeschild en Willem van Sambeek uit Den Burg werden beiden onderscheiden voor hun inzet voor KTF. Gerben is daar sinds 1975 penningmeester, waarbij hij verantwoordelijk is voor de leden- en donateursadministratie. Hij was interim-voorzitter en mede verantwoordelijk voor de organisatie van jubileumfeesten. Tot 2005 was hij werkzaam als directielid van de OSG in Den Burg waar hij verantwoordelijk was voor het beheer van het gebouw, de kwaliteit van het beroepsonderwijs en de examens. "Schoolexamens en het centrale examen verliepen altijd vlekkeloos. Leerlingen konden altijd bij hem terecht."

Willem van Sambeek is sinds 1982 bestuurlijk en organisatorisch actief als vrijwilliger bij KTF. Hij was er van 1982 tot 2014 bestuurslid en voorzitter en daarna nog een periode interim-voorzitter. Willem was binnen de fanfare verantwoordelijk voor de realisatie van het clubgebouw en jubileumfeesten. Hij vervoert tijdens optredens de instrumenten en is net als Gerben altijd inzetbaar voor hand- en spandiensten binnen de fanfare.