"Kortere route door De Koog voor behoud bushaltes in Den Burg"

Het college is in gesprek met Connexxion om te voorkomen dat er mogelijk bushaltes vervallen in Den Burg.

Dat liet wethouder Eric Hercules woensdag weten tijdens de raadsvergadering. Connexxion wil vóór de zomervakantie een nieuwe dienstregeling in laten gaan. Om lijn 28 in de nieuwe regeling continu aan te laten sluiten op de boot wordt eraan gedacht mogelijk haltes langs de ringweg in Den Burg te schrappen.

Volgens de PvdA, die de zaak aankaartte, ligt het probleem niet zo zeer in Den Burg, maar in De Koog waar een toeristische route de nodige tijd kost. Hercules bevestigde dat, maar liet weten dat de gemeente inmiddels bij Connexxion een alternatieve route door De Koog heeft aangedragen die minder tijd vergt, zodat er in Den Burg haltes kunnen blijven. Daar wordt nog verder over gesproken. PvdA-raadslid Remko van de Belt diende tijdens de raad een motie in waarin het college werd opgeroepen alles in het werk te stellen om een oplossing te vinden. Die motie kreeg de goedkeuring van alle partijen. Hercules noemde het een steun in de rug van het college. D66 en GroenLinks stelden dat De Koog eveneens een goede busverbinding verdient, omdat er op Texel gestreefd wordt naar goed openbaar vervoer en om mensen minder met de auto te laten komen.

De VVD stelde dat Texel zuinig moet zijn op het feit dat Connexxion naast lijn 28 ook de Texelhopper heeft opgenomen in de nieuwe dienstregeling. Jur Schuiringa verwees naar andere plekken in Noord-Holland waar het openbaar vervoer straks een stuk minder is. "We mogen blij zijn met wat we hier hebben."