"Burger heeft best wel begrip, maar hij weet nergens van"

Wees ambitieuzer in een visie op bomen. Geef aan waar her te planten bomen zouden moeten en denk na over een bomenfonds of een groenfonds.

Het waren tijdens de raadsvergadering enkele adviezen van Remko van de Belt (PvdA) op het verzoek van GroenLinks en D66 aan het college, een visie op bomen te ontwikkelen. Dat was naar aanleiding van het vele kapwerk de afgelopen tijd. Het voorstel kon op steun van andere partijen rekenen, maar een paar aanvullingen konden volgens hen geen kwaad. Volgens de PvdA moesten GroenLinks en D66 verder kijken en ook de begroting en het toekomstige coalitieakkoord gebruiken om een visie op bomen verankerd te krijgen.

Volgens raadsleden Jur Schuiringa (VVD) en Cees Hoogerheide (Texels Belang) is een hoop onvrede over de kap terug te voeren op de communicatie vanuit de gemeente. De VVD stelde dat die absoluut verbeterd moet worden. Volgens Schuiringa heeft de burger best wel begrip, maar weet men vaak nergens van. Begrip is er volgens de VVD-fractievoorzitter wel als duidelijk is dat er bij het kappen van bomen veelal sprake is van achterstallig onderhoud dat alsnog wordt verricht. Hoogerheide kon zich ook voorstellen dat het vele kapwerk nu bij gebrek aan communicatie emotie oproept.

Leontine Verseput (CDA) deed een oproep aan het college om meer informatie rond het kappen van bomen te verstrekken. Ze gaf het advies aan GroenLinks en D66 het voorstel dat er voor elke gekapte boom twee nieuwe bomen moeten terugkeren anders te onderbouwen. Het klinkt volgens haar nu bijna als een straf, terwijl het niet zo bedoeld is.

Elias Marseille (GroenLinks) sloot vervolgens iets te snel af door aan te geven dat de motie werd aangehouden, waarna het onderwerp van de agenda was. Mede-indiener Astrid van de Wetering (D66) had nog wat vragen aan haar mede-raadsleden willen stellen over hun reacties, maar dat kon woensdagavond niet meer.