Kinderen hangen aan lippen Cocky Penha

"De één gelooft in een totempaal, een ander in Boeddha en weer een ander in God. Maar dat maakt niet uit. We moeten allemaal poepen en poepen allemaal bruin. We hebben dus wat gemeen. Wees lief voor elkaar en zorg dat de vrede op Texel bewaard blijft."

Op geheel onorthodoxe wijze wist kapster Cocky Penha uit Den Burg de leerlingen te bereiken. Cocky is dochter van Benjamin Penha die in de oorlog ondergedoken zat in Oosterend. Hij ontsnapte ternauwernood aan de dood in de oorlog, hetgeen niet gold voor een groot deel van zijn familie. Maar liefst 57 Penha's vonden hun dood in de gaskamers. Leerlingen van de basisscholen waren in de raadszaal van het gemeentehuis bij elkaar gekomen in het kader van 'Adopteer een Monument', waarbij jaarlijks de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Cocky vertelde hoe haar vader bijna werd opgepakt op Texel, maar werd gered door mevrouw Druif-Drijver. De nog altijd in leven zijnde Texelaar redde Benjamin Penha toen die eigenlijk al gegrepen was door de Duitsers. "Hij mocht nog even zijn jas pakken voor de Duitsers hem mee zouden nemen. Hij liep in paniek naar binnen, hij dacht dat het voorbij was. 'Ze weten alles', had hij tegen haar gezegd. 'Ze weten niets', antwoordde mevrouw Druif-Drijver en verstopte hem onder een luik waar nog eens zes onderduikers zaten. De Duitsers keerde het hele huis om, maar ze vonden het luik niet', vertelde Cocky.

De leerlingen hingen aan haar lippen. Cocky legde uit hoe de actie vele Oosterenders bijna het leven had gekost. Iedereen weigerde dorpsgenoten te verraden en wonder boven wonder lieten de Duitsers het er uiteindelijk maar bij zitten. Cocky besloot met een gedicht dat André van Duin uitsprak tijdens de herdenking van de Februaristaking op 25 februari jongstleden. Ze vond het zo'n mooi gedicht, dat ze zichtbaar geëmotioneerd werd na de strofe:

"Ik hoop dat het nooit meer oorlog wordt…"

Ik hoor het mijn vader nog zeggen

Want hoewel ik het zelf niet heb meegemaakt

Wist hij mij haarfijn uit te leggen…

Hoe het zo vreselijk mis kon gaan.

En wat er in die jaren gebeurde.

Hoe die gek, daar in Duitsland was opgestaan

En met zijn aanhang heel Europa in stukken scheurde

Naast Penha droegen leerlingen van verschillende basisscholen gedichten en verhalen voor. Ook brachten zij liederen ten gehore. Na de bijeenkomst in het gemeentehuis - die werd afgesloten met het Wilhelmus - verplaatsten de leerlingen zich naar de Algemene begraafplaats in Den Burg om bloemen te leggen bij de oorlogsgraven.