Raad wil onderzoek nationaal park niet bij voorbaat afwijzen

Houd het voorstel nog even op zak. Dat advies kreeg Texel 2010 woensdagavond van meerdere partijen in de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering.

Texel 2010 had voorgesteld géén onderzoek te doen naar de mogelijkheid om van heel Texel een nationaal park te maken. Volgens Joke van den Boomgaard leidt het idee alleen al tot veel onrust onder Texelaars, waardoor het beter is er niet aan te beginnen.

Ze werd gesteund in de gedachte dat de steun op het eiland voor een vergroot nationaal park op het moment niet groot is, maar het zou tekort door de bocht zijn om een onderzoek bij voorbaat af te wijzen. Volgens Astrid van de Wetering (D66) is zo'n onderzoek juist nodig om de gevolgen van heel Texel als nationaal park in beeld te brengen.

Jur Schuiringa (VVD) stelde dat er "geen hond op een nationaal park zit te wachten", maar wees erop dat een goed onderzoek mogelijk in het voordeel van Texel kan uitvallen. Hij verzocht Texel 2010 niet mee te gaan met de hype van de dag.

Elias Marseille (GroenLinks) sprak van een motie voor de bühne en vond het niet nodig om stennis te gaan schoppen voor iets dat er nog niet is. Dries Veltkamp (PvdA) betitelde de motie als prematuur, omdat er geen feitelijke onderbouwing bij zat. Hij pleitte daarmee voor een onderzoek naar de gevolgen van uitbreiding van het nationaal park met de kanttekening dat niet meteen de deur voor een uitbreiding werd opengezet.

Leontine Verseput (CDA) en Edo Kooiman (Texels Belang) wilden weten hoe het college tegen de zaak aankeek, waarna wethouder Eric Hercules vroeg de zaak breder te bekijken en in ieder geval niets stuk te maken. Hij wees erop dat het nationaal park vooral een overlegorgaan is en dat het, zoals TOP bepleitte, verstandig is om te kijken of dat overleg breder kan worden met betrokkenen. "In Nederland ligt de nadruk bij nationale parken altijd sterk op de natuur, maar in de Verenigde Staten liggen er hele miljoenensteden in nationale parken." Texel 2010 hield het voorstel om géén onderzoek te doen uiteindelijk op zak.